Kraj posle 35 godina: Posrnuli gigant prekida proizvodnju laptopova

Izvor: B92, 10.Avg.2020, 18:30

Kraj posle 35 godina: Posrnuli gigant prekida proizvodnju laptopova

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak deonica svog odseka za računare prodao kompaniji Šarp.

Tošiba je tiho zatvorila svoj odsek za prizvodnju prenosnih računara, stavivši tačku na ovo poglavlje svog poslovanja nakon 35 godina. Ova kompanija je pre dve godine Šarpu prodala 80,1% udela u proizvodnji PC računara za 36 miliona dolara, nakon čega je Šarp to preimenovao u "Dynabook". Preuzimanje je zaključeno, nakon što je i preostalih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 19,9% deonica promenilo vlasnika.

"Rezultat ovog transfera je potpuno vlasništvo 'Dynabooka', koji je odsad u celosti pod vlasništvom Šarpa", objavili su iz kompanije Tošiba.

Prvi Tošibini laptopovi 1985. godine su imali, za to vreme, moćne T1100 baterije koje se mogu menjati, mesto za flopi-disk i 256 KB memorije. Cena uređaja je sredinom osamdesetih iznosila oko 2.000 američkih dolara.

Tošiba je devedesetih i ranih dvehiljaditih bila na samom vrhuncu, ali dolaskom sve većeg broja novih igrača, njihova ograničena ponuda uzrokovala je pad popularnosti.

U trenutku prodaje Šarpu Tošiba je prodavala 1,4 miliona laptopa godišnje, a 2011. godine je prodala 17,1 milion uređaja, prenosi Rojters.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posle 35 godina Tošiba prekida proizvodnju laptopa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2020, 02:01

Japanski proizvođač Tošiba je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak deonica svog odseka za računare prodao kompaniji Šarp...Kompanija  je tiho zatvorila svoj odsek za prizvodnju prenosnih računara, stavivši tačku na ovo poglavlje svog poslovanja nakon 35 godina...Ova kompanija je pre...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.