Život onima koji se predaju

Izvor: NaDlanu.com, 30.Nov.2011, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život onima koji se predaju

HAG, 30. novembra 2011. (Beta) - Na sudjenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, tužioci su u sredu prikazali snimak na kojem general Ratko Mladić, po zauzimanju Srebrenice u julu 1995, "garantuje život" svim Muslimanima koji "polože oružje".

HAG, 30. novembra 2011. (Beta) - Na sudjenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, tužioci su u sredu prikazali snimak na kojem general Ratko Mladić, po zauzimanju Srebrenice u julu 1995, "garantuje život" svim Muslimanima koji "polože oružje".Karadžić, tadašnji predsednik Republike Srpske, optužen je za genocid nad srebreničkim Muslimanima. Po optužnici, Vojska RS, pod komandom Mladića i Karadžića, streljajala je oko 7.000 muslimanskih muškaraca, u danima pošto je 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu, a žene i decu deportovala na muslimansku teritoriju. Za genocid u Srebrenici optužen je i Mladić.Tokom svedočenja oficira holandskog bataljona Unprofora Everta Ravea, zastupnici optužbe u sudnici su pustili snimak dva sastanka koje je general Mladić, na dan zauzimanja Srebrenice, održao sa komandantom "plavih šlemova" i predstavnikom lokalnih Muslimana."Trebate da položite oružje. Svima koji polože oružje - garantujem život. Imate moju reč kao čoveka i generala da ću... da pomognem nedužnom muslimanskom stanovništvu koje nije naš cilj... Prema vašim borcima, koji polože oružje, postupaćemo po medjunarodnim konvencijama i svakome garantujem život, čak i onima koji su počinili ratne zločine", kazao je general Mladić predstavniku stanovništva Srebrenice Nesibu Mandžiću, na snimku sa sastanka 11. jula 1995.Mladić je Mandžiću rekao i da mu je potreban "jasan stav" muslimanskog stanovništva - "da li želite da opst... da ostanete ili da nestanete". "Nesibe, u vašim je rukama sudbina vašeg naroda, ne samo na ovim prostorima".

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.