ZEČEVIĆ U ČETVRTAK LETI ZA HAG

Izvor: Kurir, 16.Feb.2011, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZEČEVIĆ U ČETVRTAK LETI ZA HAG

BANJALUKA- Sudski veštak iz Sarajeva Borko Zečević u četvrtak će biti izručen Haškom tribunalu, koji ga potražuje zbog neodazivanja na poziv da svedoči u slučaju protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, izveštavaju mediji u Republici Srpskoj.

Zečevića će u četvrtak preuzeti u Tužilaštvu BiH pripadnici Agencije za istragu i zaštitu, koji će ga predati holandskoj policiji, potvrdio je lokalnim medijima Zečevićev advokat Duško Tomić, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << navodi da će prisustvovati primopredaji svog branjenika.

Haški tribunal izdao je naredbu za krivično gonjenje Zečevića zbog odbijanja da svedoči na suđenju Karadžiću.

Zečević je profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu i veštak balističke struke, koji je proteklih godina više puta radio veštačenja u postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Sudom BiH.

On je uhapšen u petak, 11. februara, u Sarajevu i nalazi se u Pritvorskoj jedinici Suda BiH, koji je odbio žalbu odbrane na određivanje pritvora.

Tužilaštvo BiH juče je izdalo nalog Agenciji za istrage i zaštitu i Ministarstvu pravde BiH da, u koordinaciji s Tribunalom, organizuju prebacivanje Zečevića u Hag.

Zečević je uhapšen po nalogu Haškog tribunala, zbog nepoštovanja pravila Suda, jer je odbio poziv Haga da svedoči u predmetu protiv Karadžića, pravdajući to zdravstvenim stanjem.

Lokalni mediji navode da je nedavno prisustvovao obeležavanju 17. godišnjice od stradanja na sarajevskoj pijaci Markale, kada je rekao da "o Markalama ima više istina" i da se "za istinu treba boriti, jer ona ne dolazi sama".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.