ZAGREB U PANICI: Bošnjaci će tražiti milijarde, ako Hag potvrdi da je Hrvatska napala BiH

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Mar.2017, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAGREB U PANICI: Bošnjaci će tražiti milijarde, ako Hag potvrdi da je Hrvatska napala BiH

Nobilo je objasnio da je reč o međunarodnom oružanom sukobu

Hrvatski advokat Ante Nobilo upozorava da je Hrvatska direktno ugrožena rezultatima presude u predmetu 'Prlić i ostali' u Haškom tribunalu.

Upitan kako bi to uticalo na odnose Hrvatske i BiH, ako bi BiH kao država potraživala određenju štetu protiv Hrvatske, Nobilo tvrdi da BiH ne može podneti tužbu protiv Hrvatske za genocid.

- Ali, ko vam nanese štetu, možete tražiti reparaciju štete. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ako se potvrdi ovo o čemu govorimo, postoji mogućnost da svaka od žrtava podnese tužbu. BiH bi mogla tražiti reparaciju štete zbog ratnih razaranja - naveo je on.

Ovaj predmet se, inače, odnosi na šestoricu visokih zvaničnika takozvane hrvatske zajednice Herceg-Bosna, te Hrvatskog veća obrane (HVO).

Na 111 godina ukupno prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđeni su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Ćorić i Berislaval Pušic - za zločine protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija počinjene od 1992. do 1994. godine.

po kome bi HVO i Herceg Bosna bili agenti Republike Hrvatske i delovali u njenom interesu i njene politike, državnih ciljeva u BiH.

- Na taj način Hrvatska je bila umešana u rat u BiH, ratovala na teritoriji susedne države i to je politički neugodna situacija s kojom bi se Hrvatska pre ili kasnije morala pomiriti. Ako se utvrdi i udruženi zločinački poduhvat, onda to znači da je hrvatski državni vrh bio direktno involiviran u izvršenje teških krivičnih dela. To je još jedna teška optužba, pogotovo jer o Tuđmanu i toj vlasti se govori u hvalospevima. Niko ne spominje tamne strane hrvatske politike i ako se to potvrdi biće priličan šok - rekao je Nobilo.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.