Vukčević: Traga se za beguncima

Izvor: B92, Beta, 13.Dec.2009, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Traga se za beguncima

Beograd -- Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da se intenzivno traga za dva preostala haška optuženika.

Vukčević je rekao da je iskazana jasna politička volja da se saradnja sa Haškim tribunalom završi do kraja. "To više ne može biti prepreka našem putu ka Evropi. Ne možemo mi biti taoci bilo koga, pa ni Ratka Mladića, ni Gorana Hadžića", rekao je on.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Vukčević je kazao da je Haški tribunal "jedino mesto gde Mladić i Hadžić mogu da dokažu svoju istinu", pošto po pravilima Haškog tribunala ne može da im se sudi u Srbiji, a sud je, kako je naveo, jedino mesto gde može da se dokaže istina.

Navodeći da je Akcioni tim odlučio da se ne daju izjave o detaljima potrage, Vukčević je potvrdio da su i on i Rasim Ljajić kao koordinatori Akcionog tima više puta rekli da se nadaju da bi Mladić mogao da bude uhapšen do kraja ove godine.

"Ja sam izražavao nadu i uverenje i delio sam takav optimizam Rasima Ljajića... Videćemo", kazao je on.

Vukčević je ponovio stav da je hapšenje optuženih za pomaganje Mladiću bilo greška i da je to uradjeno pre nego što je formiran Akcioni tim.

"Ne bi došlo do hapšenja Mladićevih jataka da je tada bio formiran Akcioni tim, jer ja bih bio protiv toga i smatram da je to bila greška sa aspekta pravila obaveštajnog rada", precizirao je tužilac.

Vukčević je najnoviji izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca ocenio "najpozitivnijim do sada".

"Bramerc je konstatovao ono što je video, a mislim da je video dosta toga", naveo je Vukčević.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije može, kao i do sada, da procesuira sve postupke za zločine počinjene tokom ratnih sukoba na teritoriji bivše SFRJ, izjavio je Vladimir Vukčević povodom obustave istrage u BiH u predmetu Tuzlanska kolona i najave iz Republike Srpske da će tražiti suđenja u Srbiji.

"Srpsko tužilaštvo ovlašćeno je za postupanje i procesuiranje svih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije", kaže Vukčević.

Ne može se zanemariti stotine mrtvih vojnika u Bosni i Hercegovini, naveo je tužilac i dodao da je srpsko tužilaštvo 17 godina čekalo da BiH bilo šta uradi za zločin u Tuzli.

"Kada smo videli da se u Bosni ne radi ništa po tom pitanju pokrenuli smo istragu i u sklopu te istrage uhapšen je Ilija Jurišić. Sud je meritorno odlučio i osudio ga na presudu na koju ga je osudio", rekao je Vukčević.

Tužilaštvo, ponovio je on, ne bi imalo ništa protiv da Jurišić posle eventualne pravnosnažne presude izdržava kaznu u BiH i naveo da je ta inicijativa u bosanskoj javnosti zlopotrebljena i pogrešno tumačena.

Vukčević je istakao da je regionalna saradnja u procesuiranju ratnih zločina na izuzetno visokom nivou, izuzev sa BiH sa kojom još nije potpisan sporazum o progonu počinilaca ratnih zločina.

"Saradnja u regionu je neophodna i na izuzetno visokom nivou je izuzev sa Bosnom. Mi smo bili za to da se potpiše sporazum kao što je to urađeno sa Hrvatskom i Crnom Gorom ali oni su to odbili", naveo je on.

"Pravda mora da se zadovolji, zbog žrtava pre svega", kazao je on ocenjujući da je kada je reč o suočavanju sa ratnim zločinima kod ljudi došlo do potiskivanja stvari koje su se događale u prošlosti.

Vukčević je rekao da je srpsko tužilaštvo došlo do četiri nova svedoka u slučaju trgovine ljudskim organima na severu Albanije i Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

"Mi u ovoj fazi samo dokazujemo da je takav monstruozan zločin izvršen da je došlo do trgovine ljudskim organima, ali smo daleko od izvršilaca. Imamo nove dokaze u tom pravcu koji će biti prezentirani najpre specijalnom izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju a zatim i javnosti", rekao je Vukčević.
Pogledaj vesti o: Goran Hadžić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Biće završena saradnja sa Hagom

Izvor: S media, 13.Dec.2009

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio da se intenzivno traga za dva preostala haška optuženika, kao i da je iskazana jasna politička volja da se saradnja sa Haškim tribunalom završi do kraja. .."To više ne može biti prepreka našem putu ka Evropi. Ne možemo mi biti taoci bilo...

Nastavak na S media...

Saradnja sa Haškim tribunalom biće završena

Izvor: NaDlanu.com, 13.Dec.2009

BEOGRAD, 13. decembra 2009. (Beta) - Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da se intenzivno traga za dva preostala haška optuženika, kao i da je iskazana jasna politička volja da se saradnja sa Haškim tribunalom završi do kraja. "To više ne može biti prepreka našem putu...

Nastavak na NaDlanu.com...

Vukčević: Saradnja sa Haškim tribunalom biće završena

Izvor: Blic, 13.Dec.2009

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da se intenzivno traga za dva preostala haška optuženika, kao i da je iskazana jasna politička volja da se saradnja sa Haškim tribunalom završi do kraja..."To više ne može biti prepreka našem putu ka Evropi. Ne možemo mi biti taoci bilo...

Nastavak na Blic...

Mladić i Hadžić u Hagu do kraja godine!

Izvor: Vesti-online.com, 13.Dec.2009

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da se intenzivno traga za dva preostala haška optuženika i da bi oni mogli biti uhapšeni do kraja 2009...Vukčević ističe da je iskazana jasna politička volja da se saradnja sa Haškim tribunalom završi do kraja godine..."To više ne može...

Nastavak na Vesti-online.com...

Vukčević: Ne možemo biti taoci Mladića i Hadžića

Izvor: SrbijaNet.rs, 13.Dec.2009

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da se intenzivno traga za dva preostala haška optuženika, kao i da je iskazana jasna politička volja da se saradnja sa Haškim tribunalom završi do kraja. "To više ne može biti prepreka našem putu

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.