Voju čekamo sa zebnjom i radošću

Izvor: Vesti-online.com, 08.Nov.2014, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Voju čekamo sa zebnjom i radošću"

Haški tribunal je doneo preksinoć odluku o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja iz, kako je saopšteno, humanitarnih razloga. To je epilog dešavanja poslednjih nekoliko dana od kada je obelodanjeno da je zdravlje optuženika ozbiljno ugroženo, pošto je utvrđeno da je karcinom debelog creva, od koga je bolovao, metastazirao na jetru.

Priprema doček za supruga: Jadranka Šešelj

 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Mada su uslovi pod kojima će lider radikala biti pušten iz zatvora, držani u tajnosti, procurelo je da se od njega traži samo da se ponovo odazove na poziv iz Haga i da se neće sastajati sa svedocima, koji mogu uticati na proces koji se protiv njega vodi.

"Sudsko veće je koristeći svoje diskreciono pravo odlučilo da iz humanitarnih razloga pusti optuženog na privremenu slobodu", zaključuje se u obrazloženju koje je potpisao predsednik Haškog tribunala Žan-Klod Antoneti, od koga se jedino ogradio Madiaj Nijang, novi sudija u veću.

 

U Srpskoj radikalnoj stranci juče su se užurbano spremali za svečani doček predsednika, ali do zaključenja ovog broja "Vesti" još se pouzdano nije znalo kada bi on mogao da sleti na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.

- Očekujemo da dođe najkasnije u ponedeljak, ali ono što je sasvim izvesno jeste da neće doleteti avionom Vlade Srbije, sve i da mu to ponude. Vratiće se u Srbiju na način na koji je i otišao - ističe Nemanja Šarović, zamenik predsednika SRS.

 

Artman: Fijasko Haškog suda!

Nekadašnja portparolka haške tužiteljke Karle del Ponte, Florens Artman ocenila je da je situacija sa neizricanjem presude Šešelju još jedan fijasko u radu Tribunala koji mora konačno da da odgovore.

- Ako sudija nije u stanju, pošto je video i slušao optužbe, izreći osuđujuću presudu, zašto onda nekoga drži, trebalo ga je pre četiri godine pustiti na slobodu. Na osnovu čega držite u pritvoru nekoga, bez obzira šta ja mislim o Šešelju i što znam šta je radio, jer sam kao novinarka bila svedok toga, bez obzira na sve, ne može biti tolike godine u zatvoru bez da se zna hoće li biti osuđen ili ne - objasnila je Artmanova.

Čelnici stranke ne žele da otkriju više detalja o slavlju koje pripremaju, sem da će se potruditi da taj doček bude dostojan "srpskog heroja".

- Srbija treba da slavi dolazak Šešelja kao srpskog heroja i uvereni smo da će tako i biti - kažu kratko u ovoj stranci.

Šešeljev pravni savetnik Milan Terzić objašnjava da će se tačan datum i satnica kada će lider radikala stići znati tek po završetku komplikovane procedure Haškog tribunala.

- Odluka Pretresnog veća najpre mora da se prevede na srpski i engleski i da se zvanično uruči dr Šešelju. Tek potom će Sekretarijat kontaktirati Pritvorsku jedinicu i dogovoriti kada i na koji način će doći u Srbiju. Očekujem da me predstavnici Haškog tribunala o tome zvanično obaveste, ali za sada to još niko ne zna - ističe Terzić.

On ipak ne veruje da će ta procedura dugo trajati.

 

Otkazan današnji miting u Hagu

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, Nemanja Šarović, rekao je za "Vesti" da se zbog očekivanog povratka Šešelja u Beograd otkazuje miting SRS ispred sedišta Haškog tribunala.

- Osim dočeka na beogradskom Aerodromu, planiramo naredne subote veliki miting u Beogradu - istakao je Šarović i obelodanio da Šešelj neće u avion Vlade Srbije, već stiže redovnim letom.

- Mada to nije praksa, moguće je da Šešelj bude pušten i danas, odnosno tokom vikenda, ali, to sve zavisi od njih, a pokazali su da je sa njima apsolutno sve moguće - naglašava Terzić.

Šešeljeva supruga Jandranka kaže da su i njoj i njihovoj deci osećanja krajnje pomešana.

- Sa Vojom sam se čula već nekoliko puta, ali ni on još ne zna kada će tačno biti pušten. Čini mi se da smo više mi euforični i uzbuđeni od njega. Iskreno, ni deca ni ja nismo mogli da spavamo, a osećanja su i dalje podeljena: od ogromne radosti do ogromne zebnje da će zaista biti pušten. Na sreću, nemamo puno vremena da se bavimo "sobom" jer telefoni neprestano zvone, zovu ljudi iz svih krajeva sveta i čestitaju. Istovremeno i mi moramo da pripremimo sve za njegov povratak - objašnjava Jadranka Šešelj.

Šešeljev sin Aleksandar je sa braćom, Mihajlom i Vladimirom do duboko u noć slavio u sedištu stranke vest da će napokon videti oca.

- Moj otac nije očekivao da će biti pušten na slobodu. Mislio je da je to samo još jedna iz niza farsi Haškog tribunala. Zapravo, ispostavilo se da je ovo njegovo naprasno oslobađanje, samo način da Haški tribunal skine problem u koji je upao 2003. godine, podizanjem optužnice protiv mog oca. Međutim, Vojislav ih je argumentovanom odbranom doveo u bezizlaznu situaciju! Iskreno govoreći - iznenađeni smo odlukom Tribunala, ali s druge strane, ta odluka je u velikoj meri zakasnila, jer je i bez presude u pritvoru proveo dvanaest godina - kaže Aleksandar i priznaje da ne može da sačeka konačni susret sa ocem.

 

Tribunal pokušava da se opere

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić smatra da Tribunal mimo prakse ekspresnom odlukom o puštanju Šešelja, pokušava da izađe iz situacije u koju je sam sebe doveo neprimereno dugim suđenjem. Ističe i da se prvi put desilo da se od optuženog ne traži izjašnjenje o uslovima koje postavlja Tribunal.

- Kad smo dobili pismo predsedavajućeg sudskog veća Žan-Kloda Antonetija u kojem od Vlade traži da se za par sati izjasni o garancijama za Šešelja, s obzirom na kratak rok bilo je jasno da je odluka već donet.


  Reporteri "Vesti" u sedištu radikala - Slavlje uz viski i četničke pesme

 

Više stotina najodanijih članova i simpatizera Srpske radikalne stranke u četvrtak uveče proslavili su vest o puštanju na slobodu Vojislava Šešelja ispred sedišta ove stranke u Beogradu. Čitav Trg oko bivšeg Magistrata u Zemunu bio je krcat, a okupljeni su se veselili uz četničke pesme, skandiranja: "Pobeda", "Živeo Šešelj, živela Srbija", ali i pucnjevima iz vatrenog oružja.

  Kao u "zlatna vremena": Oduševljenje ispred sedišta radikala

 

- Ovo je najradosniji dan u mom životu. Plačem od sreće - kazala je ova žena koja se predstavila kao Mira Radikalka.

Njegoš Milenković (24), student iz Beograda je na slavlje stigao "slučajno".

- Šetao sam Kejom sa devojkom i začuo hip-hop pesmu sa Trga. Došli smo iz znatiželje i oduševili se i što smo čuli lepu vest da je jedan Srbin napokon slobodan, ali i da radikali znaju da puštaju dobru muziku - kaže Milenković.

Sedište Srpske radikalne stranke je u četvrtak uveče po svemu podsećalo na ona "zlatna vremena" kada su radikali bili najjača opoziciona, ali i poslanička politička partija u Srbiji. Hodnici i kancelarije su bile pune nasmejanih članova, a dolazak svakog novog je podrazumevao i obavezno čestitanje. Nazdravljalo se uz viski i sokove, a čelnici stranke su strpljivo odgovarali na brojna novinarska pitanja.

Šef pravnog tima Zoran Krasić ocenio je za "Vesti" da je Šešelj dobio još jednu bitku u Haškom tribunalu jer iz njega izlazi bez ikakvih uslovljavanja.

Visoki funkcioner ove stranke, Vjerica Radeta kaže da je poslednjih 12 godina, od kada je Šešelj u Hagu bilo dosta "teških trenutaka" za stranku, ali sada je najvažnije da se Voja konačno vraća u Srbiju, najpre svojoj porodici, a zatim i svojoj stranci.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.