Vajs: Merkelova će pozvati na dogovor Srbije sa Kosovom

Izvor: Politika, 22.Avg.2011, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vajs: Merkelova će pozvati na dogovor Srbije sa Kosovom

ZAGREB – Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj i Srbiji u ovom trenutku veoma je važna i ona će pozvati da se postigne dogovor između Srbije i Kosova, tvrdi predsedavajući parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu i kancelarkin stranački kolega Peter Vajs.

Vajs je ocenio za „Dojče vele” da je govor hrvatske premijerke Jadranke Kosor tokom proslave „Oluje”, kad je pozdravila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << haške osuđenike Gotovinu i Markača izazvao uznemirnost i brigu u Nemačkoj i Evropi.

Peter Vajs je istakao da je Nemačka aktivno podržavala evropski put Srbije i da Berlin ceni to što je Srbija izručila haške optuženike za ratne zločine, ali da Evropska unija neće dopustiti da se desi još „ jedan Kipar”.

„To znači da je za evropsku perspektivu Srbije potreban zadovoljavajući dogovor sa Kosovom. Angela Merkel će još jednom snažno ohrabriti i pozvati srpsku vladu da razgovore sa Prištinom pozitivno privede kraju”, objasnio je Vajs.

On je rekao da Nemačka sa Hrvatskom, kao budućom članicom Evropske unije mora da usaglasi zajedničku evropsku politiku, ali istovremeno i da napomene hrvatskim zvaničnicima da slede političku liniju koja će voditi ka pomirenju sa susednim državama.

Merkelova danas boravi u Zagrebu odakle će večeras doputovati u Beograd gde će se sutra sastati sa srpskim zvaničnicima.

Tanjug

objavljeno: 22/08/2011
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.