Izvor: B92, Beta, 15.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo za suspenziju postupka

Hag -- Kako B92 saznaje, haško tužilaštvo zatražilo je suspenziju postupka protiv Vojislava Šešelja jer, kako se navodi, Sud ne štiti integritet tužilaštva i svedoka.

Nakon što je patolog i bivši ministar odbrane Zoran Stanković završio svedočenje, tužilac Deril Mundis je, obraćajući se predsedavajućem sudiji Antonetiju, rekao da je posle jučerašnjeg svedočenja zaštićenog svedoka, postalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jasno da je postupak ugrožen.

Ne obrazlažući detaljno zahtev, tužilaštvo je usmeno zatražilo suspenziju suđenja Šešelju sve dok sudsko veće ne ispuni svoju dužnost i ne zaštiti integritet i tužbe i njenih svedoka.

Veće je u obavezi da zaštiti svedoke i žrtve, i da omogući da se oni tretiraju dostojanstveno, rekao je Mundis.

U odgovoru na taj zahtev, predsedavajući sudija Antoneti je rekao da je tužilaštvo zatražilo prekid suđenja samo 18 radnih sati pre isteka roka za izvođenje dokaza optužbe, kao i da će istina o ugrožavanju svedoka i vršenju pritiska na njih biti ustanovljena, ukazujući da se svedoci ipak pojavljuju na suđenju.

"Integritet Tribunala je da se omogući brzo suđenje i da se donese presuda, a ne da se igramo mačke i miša sve vreme", rekao je Antoneti i poručio da veruje kako suđenje mora da se nastavi.

Sam optuženi Šešelj je rekao da nije imao nikakvog interesa da zastrašuje jučerašnjeg svedoka, ocenjujući da je svojim unakrsnim ispitivanjem, kako se izrazio, "uništio tog svedoka”.

Svedočenje Zorana Stankovića

U nastavku suđenja Šešelju pred Haškim tribunalom, veštak optužbe za sudsku medicinu Zoran Stanković svedočio je o pregledu leševa Muslimana ubijenih u Zvorniku, koji je obavio u proleće 1992.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Muslimanima u BiH, uključujući desetine ubistava u Zvorniku, koja su, po optužnici, počinili dobrovoljci SRS-a.

Stanković, penzionisani general-major Vojske Jugoslavije, izjavio je da je u aprilu i maju 1992, po nalogu vojnog istražnog sudije, dva puta u krugu zvorničke fabrike Alhos pregledao nekoliko desetina tela Muslimana za koja mu je rečeno da su pronađena u šumi kod visa Kula-grad, gde su prethodno vođene borbe.

Svedok je rekao da je tokom prvog pregleda, 30. aprila 1992., ustanovio da je većina od 28 žrtava ubijena iz vatrenog oružja, a nekoliko hladnim oružjem.

Prilikom drugog boravka u Zvorniku, 5. maja, dok je pregledao još 114 leševa, pojavila se "grupa ljudi sa kokardama", posvedočio je Stanković.

"Hteli su da dođu do mesta gde smo sprovodili obdukcije, a ja to nisam dao... Požalio sam se policiji i tražio da ih skloni" Jedan od njih uperio je pušku u mene. Mislio sam da neće pucati, ali je, pošto mu je drugi paravojnik pomerio ruku, ispalio dva-tri metka koji su mi prošli pored glave", ispričao je Stanković.

On je, međutim, naznačio da nije mogao da utvrdi kojoj su paravojnoj formaciji pripadali ti ljudi.

"Mogli su se razlikovati samo pripadnici JNA i 'arkanovci' koji su imali posebna odela", naznačio je.

U unakrsnom ispitivanju, Šešelj je sugerisao da su Muslimani čija je tela Stanković pregledao poginuli u borbama za Kula-grad.

Svedok je potvrdio da je "većina poginula u borbama", osim tri osobe koje su umrle od povreda nanetih noževima.

Stanković je potvrdio da je 1992-93 na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu obducirao i tela dobrovoljaca SRS koji su poginuli na ratištima u Hrvatskoj i BiH.

Na pitanje predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija da li to znači da su dobrovoljci SRS-a imali isti status kao pripadnici JNA, Stanković nije konkretno odgovorio, ali je napomenuo da je sve troškove sahrane dobrovoljaca plaćala vojska.

Pretežan deo unakrsnog ispitivanja svedoka, Šešelj je posvetio osporavanju navoda haškog Tužilaštva da je u Srebrenici u julu 1995. Vojska Republike Srpske streljala oko 7.000 Muslimana.

Prihvatajući da je streljano oko 1.000 Muslimana, Šešelj je tvrdio da su patolozi Tribunala namerno broj streljanih uvećali, uključujući i poginule u borbama i nestale.

Stanković - koji je bio svedok odbrane generala VRS Radislava Krstića koga je Tribunal osudio na 35 godine zatvora zbog pomaganja genocida u Srebrenici - kao neprihvatljivo je označio to što se u streljane ubrajaju i osobe čija tela još nisu pronađena.

Svedok je precizirao da je do sada u Srebrenici i okolini ekshumirano više od 2.800 žrtava.

Stanković je kazao i da smatra da se Šešelju sudi "zbog verbalnog delikta", i pored toga što je lider radikala protiv njega u prošlosti iznosio "najgore neistine i uvrede".

Šešelj je nagovestio i da će u svojoj završnoj reči opširno obrazložiti glavnu tezu svoje odbrane o "antisrpskoj zaveri" u kojoj učestvuju, između ostalih, Tribunal, NATO, SAD, Međunarodni sud pravde.

Prošle nedelje, Šešelj je najavio da neće izvoditi dokaze odbrane, nakon što uskoro tužioci okončaju svoj dokazni postupak.

Proces bi, u tom slučaju, ubrzo mogao biti okončan završnim rečima obe strane.

Šešelj je optužen i za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i Vojvodini 1991-93.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hag traži suspenziju postupka protiv šešelja

Izvor: Blic, 15.Jan.2009

Kako javlja B92, haško tužilaštvo zatražilo je suspenziju postupka protiv Vojislava Šešelja, navodeći da "Sud ne štiti integritet tužilaštva i svedoka".....Nakon što je patolog i bivši ministar odbrane Zoran Stanković završio svedočenje, tužilac Deril Mundis se obratio predsedavajućem...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.