Tužilac traži 28 godina zatvora

Izvor: RTS, 07.Mar.2012, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac traži 28 godina zatvora

Haško tužilaštvo zatražilo 28 godina zatvora za lidera radikala Vojislava Šešelja. Tužilac Markusen traži da se Šešelj proglasi krivim po svih devet tačaka optužnice.

Haški tužilac Matijas Markusen zatražio je kaznu zatvora od 28 godina za lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Markusen je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na kraju završne reči ponovio da je Šešeljeva krivica dokazana i zatražio od sudija da ga proglase krivim po svih devet tačaka optužnice.

Šešelj je optužen za progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i nehumana dela (prisilno premeštanje) kao zločin protiv čovečnosti.

Optužnica ga tereti i za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007. godine, posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog.

U sudskom pritvoru u Sheveningenu, Šešelj je od 24. februara 2003. godine, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je Tribunal obelodanio optužnicu protiv njega.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.