Tribunal odbio Šešeljev zahtev za privremeno oslobađanje

Izvor: Politika, 24.Mar.2012, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunal odbio Šešeljev zahtev za privremeno oslobađanje

HAG – Prvostepeno veće Haškog tribunala odbilo je zahtev Vojislava Šešelja da bude pušten na privremenu slobodu, navodi se u saopštenju Haškog tribunala dostavljenom Tanjugu.

Šešelj je u utorak, na kraju završne reči, zatražio da mu bude „ukinut pritvor” u kojem se nalazi od 24. februara 2003.godine i objasnio da za pritvor ne postoje razlozi zato što ne postoji opasnost da bi on mogao da pobegne, niti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da utiče na svedoke.

Veće predsedavajućeg Žan-Klod Antonetija je taj zahtev juče odbilo uz obrazloženje da Šešelj nije pružio dovoljno uverljive dokaze da bi se sa privremene slobode vratio na izricanje presude i da uz zahtev nije priložio garancije vlasti nijedne zemlje kao i da nije precizirao zemlju u koju bi otišao u slučaju da bude pušten na privremenu slobodu.

Veće je naglasilo da Šešelj nije dao ni lične garancije - kauciju ili uveravanje da će se pojaviti pred tribunalom kada bude pozvan, već je izrekao u više navrata provokativne reči na račun suda i podsetio da se protiv njega još uvek vode postupci zbog nepoštovanja suda.

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine, suđenje mu je počelo u novembru 2007, a tužioci su za njega tražili kaznu od 28 godina zatvora, tvrdeći u završnoj reči pretprošle sedmice da je optuženi kriv po svih devet tačka optužnice.

Šešelj je optužen za ratne zločine na prostoru Hrvatske, BiH i Vojvodine od 1991. do 1993. godine.

Tanjug

objavljeno: 24.03.2012.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.