Šta znači haška presuda

Izvor: B92, Beta, 27.Feb.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta znači haška presuda

Beograd -- Nakon presude nekadašnjim funkcionerima Srbije za zločine nad Albancima, u Beogradu je upadljivo odsustvo rasprave o onome što se zaista događalo na Kosovu.

Primetna je međutim zabrinutost zvaničnika za posledice presude pred Međunarodnim sudom pravde, koji treba da oceni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova. Sudsko veće Tribunala utvrdilo je naime da je postojao udruženi zločinački poduhvat i da je srpska strana počinila zločine tokom sukoba na Kosovu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
To bi pred najvišim sudom UN Međunarodnim sudom pravde, kao argument mogli da potegnu zagovornici nezavisnosti. O posledicama po pitanje Kosova možete čitati u posebnoj vesti.

Zvaničnici srpske diplomatije još uvek se nisu oglasili povodom presude Haškog suda, koji je na po 22, odnosno po 15 godina zatvora osudio nekadašnje najviše državne funkcionere Šainovića, Pavkovića, Lukića, Ojdanića i Lazarevića.

Profesor Vojin Dimitrijević kaže da, iako se u Hagu sudi pojedincima, za pitanje odgovornosti države nije nevažno što su ti pojedinci najviši državni zvaničnici.

Komentarišući presudu, profesor međunarodnog prava rekao je da Haški tribunal jeste oslobodio odgovornosti bivšeg predsednika Srbije, ali je, makar i posredno, utvrđena odgovornost predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Neprimerenost kao glavna ocena

Presudu šestorici bivših zvaničnika Srbije za zločine na Kosovu, aktuelni zvaničnici i stranački lideri uglavnom ocenjuju kao rezultat političkog procesa.

Sličnu ocenu izneo je i premijer Srbije Mirko Cvetković, koji smatra da su presude prilično neprimerene u odnosu na to za šta su bili optuženi, i dodaje da, i pored principijelnog neslaganja, Srbija podržava Haški tribunal, kao i da očekuje da će biti podnete žalbe.

"Bez obzira na to neslaganje, mi principijelno podržavamo Haški tribunal i smatramo da svaki pojedinac i zločinac ima svoje ime i prezime", rekao je Cvetković.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin ocenio je da u radu Tribunala u Hagu postoji jaka antisrpska struja i da je vreme da Tribunal završi svoju delatnost u skladu sa odlukom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Zločinci bi trebalo da budu kažnjeni, ali je srpsko sudstvo sposobno da obavi tu delatnost. Vreme Tribunala u Hagu bliži se kraju", rekao je Konuzin u Novom Sadu.

S druge strane, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović pozvao je "sve političare da prestanu da izlažu građane šokovima i mržnji povodom svake presude koja se donese pred Haškim tribunalom".

Jovanović, u saopštenju, kaže da se odgovori na pitanja o prošlim ratovima, "nezavisno od nesavršenosti postupaka pred Tribunalom, moraju naći u samoj zemlji, ali i kroz izgradnju naših odnosa sa susedima u regionu".

"Nesumjivo je da presuda ima poseban značaj za osuđene i oslobođenog, ali je ona i događaj koji je važan za našu budućnost", saopštio je Jovanović.

Kandićeva: Dokazane činjenice o kojima Srbija ćuti

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je u emisiji "Poligraf" B92 da su presudom dokazane činjenice o kojima se u Srbiji ćuti.

Kao jednu od važnih tačaka presude, Kandićeva navodi i obrazloženje da policija nije bila potčinjena vojsci kao u ostalim ratnim okolnostima, već je imala sopstvenu hijerarhiju.

"Presude koje je sudsko veće Haškog tribunala izreklo petorici vojnih, policijskih i političkih funkcionera donele su činjenice sa kojima se moramo suočiti ako hoćemo drugačije odnose sa Kosovom", izjavila je Kandićeva.

Te činjenice su u središtu odnosa koje Srbija ima sa Kosovom, a suočavanje sa njima pomoći će da se razjasni sudbina nestalih Srba, kazala je ona.

Stavove političkih lidera o značaju te presude Kandićeva je ocenila kao političke, dodajući da se Tribunal rukovodio činjenicama a ne političkim stavovima.

Kandićeva smatra da oslobađajuća presuda za bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića neće mnogo uticati na mišljenje Međunarodnog suda pravde u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Druge stavove o ovom pitanju možete čitati i u rubrici Drugi pišu.

Milutinovićeva prava u Srbiji

Inače, bivši predsednik Srbije Milan Milutinović ima pravo na doživotno obezbeđenje iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Vojnobezbednosne agencije i Vojne policije. On ima pravo i na diplomatski pasoš.

Zakon o predsedniku propisuje i pravo na kancelariju, službeni automobil sa vozačem, savetnika i sekretara. Milutinović je bio i predsednik Srbije i ministar inostranih poslova. Milutinović je bio predsednik Srbije od 1998. do 2002.

"Amnesti internešenal" (AI), međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, pozdravila je presuda petorici srpskih zvaničnika.

AI je međutim zabrinut zbog toga što su mediji u prvi plan stavili oslobađanje bivšeg presednika Srbije Milana Milutinovića, zbog čega je "značaj izricanja kazne umanjen".

Takođe AI žali što sud nije uspeo da dokaže direktnu odgovornost za prebacivanje tela 800 Albanaca u hladnjačama i stoga se zalaže za pokretanje nezavisne istrage, koja bi rezultirala pokretanjem postupaka protiv odgovornih.

Sejdiju: Imao sam poverenje u Tribunal

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju ocenio je da je oduvek imao poverenja u odluke koje donosi Haški tribunal.

Sejdiju je, nakon razgovora sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, istakao da su za zločine koji su se dogodili proteklih godina odgovorni političari koji su vodili zemlju.

"Svaki sudski postupak mora da bude analiziran na najbolji mogući način. Strašni zločini protiv čovečnosti su se događali na Kosovu, u Bosni i u Hrvatskoj. Ta ubistva i zločine počinili su ljudi koji su vodili politiku u to vreme. Mi to zovemo ubistva sa predumišljajem", kaže on.

"Naravno, postoje osobe koje su vodile genocidnu politiku prema našoj zemlji, ali takođe, tu su i oni koji su umešani u zločine koji su počinjeni", rekao je Sejdiju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sejdiju: Presuda pokazala odgovornost srpskog režima za zločine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Feb.2009, 23:37

Presuda Hačkog tribunala kojom su petorica bivših zvaničnika Srbije proglašeni krivim potvrdila je odgovornost srpskog režima za zločine koji su počinjeni na Kosovu, ocenio je danas predsednik Kosova Fatmir Sejdiju. "Verujem u suds ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Generali drastično kažnjeni, Milutinović oslobođen

Izvor: Blic, 27.Feb.2009

HAG - Milan Milutinović, nekadašnji predsednik Srbije, oslobođen je optužbi za zločine nad kosovskim Albancima u prvoj polovini 1999. godine, odlučilo je juče sudsko veće Haškog tribunala. Milan Milutinović oslobođen je svih optužbi i biće pušten na slobodu. Ostala petorica optuženih osuđeni...

Nastavak na Blic...

Milutinović se danas vraća u Beograd

Izvor: EMportal, 27.Feb.2009

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, juče oslobođen optužbi pred Haškim tribunalom, vraća se danas u Beograd, prenose mediji.

Nastavak na EMportal...

Haški tribunal oslobodio Milutinovića, osudio ostalu petoricu

Izvor: VOA, 27.Feb.2009

Haški tribunal oslobodio je bivšeg predsednik Srbije Milana Milutinovića krivice za zločine protiv čovečnosti tokom sukoba na Kosovu 1999. godine. Sud je međutim osudio pet drugih bivših državnih i vojnih funkcionera na kazne u trajanju i do 22 godine ..

Nastavak na VOA...

Hag dao argument Prištini?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Feb.2009

Nakon izricanja presuda u Haškom tribunalu petorici nekadašnjih visokih zvaničnika Srbije i Jugoslavije i jedne oslobađajuće, u Beogradu postoji zabrinutost za sudbinu odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, i bojazan da bi ovakva presuda mogla da bude argument...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Milutinović stigao u Beograd

Izvor: Blic, 27.Feb.2009

Presude šestorici bivših zvaničnika Srbije za zločine na Kosovu neće se odraziti na stav Međunarodnog suda o legalnosti deklaracije o nezavisnosti Kosova, smatra veliki deo srpskih političara i pravnih eksperata. Ipak, oni ocenjuju da će to biti dodatni argument zemalja koje nezavisnost podržavaju....

Nastavak na Blic...

HAG PRESUDIO I KOSOVU?!

Izvor: Press, 27.Feb.2009

U Vladi Srbije tvrde da haška presuda neće uticati na odluku MSP o nezavisnosti Kosova, neki stručnjaci ipak tvrde suprotno. .Haška presuda, kojom su petorica političkih, vojnih i policijskih funkcionera osuđena na 96 godina robije zbog navodnih zločina nad kosovskim Albancima, neće...

Nastavak na Press...

Milutinović se vratio u Beograd

Izvor: RTV Pink, 28.Feb.2009, 11:42

Milutinović imati pravo na kancelariju, savetnika i službeno vozilo. . . Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, koji je pred Haškim tribunalom oslobođen optužbi za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, stigao je večeras nešto posle 20.25 sati iz Amsterdama u Beograd. .

Nastavak na RTV Pink...

Milutinović se vratio u Srbiju

Izvor: BBC na srpskom, 28.Feb.2009

Bivši predsednik Srbije prethodno u Hagu oslobođen odgovornosti za zločine na Kosovu. Mogući uticaj te presude na Međunarodni sud pravde.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.