Država Srbija nije osuđena u Hagu

Izvor: Blic, Fonet, 28.Feb.2009, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država Srbija nije osuđena u Hagu

Presude šestorici bivših zvaničnika Srbije za zločine na Kosovu neće se odraziti na stav Međunarodnog suda o legalnosti deklaracije o nezavisnosti Kosova, smatra veliki deo srpskih političara i pravnih eksperata. Ipak, oni ocenjuju da će to biti dodatni argument zemalja koje nezavisnost podržavaju. Većina njih spremno tvrdi da iako je reč o presudama za zločinačko udruživanje, one po Srbiju neće imati nikakve reperkusije, jer zločin nije označen kao državni projekat.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<


Savetnik predsednika Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Jovan Simić kaže da nije beznačajna činjenica da je bivši predsednik države oslobođen jer on predstavlja državu.

- Bez obzira na presudu za združeni zločin, ne bih to tumačio kao zajednički postupak Srbije, nego režima ili dela establišmenta, i zato ne očekujem posledice po Srbiju - kaže Simić koji smatra da „ima dovoljno prostora da dođe do smanjenja kazni”.

Za profesora međunarodnog prava Vojina Dimitrijevića pitanje odgovornosti države nije nevažno samim tim što su osuđeni upravo najviši bivši funkcioneri iako se u Hagu sudi pojedincima. Premijer Srbije Mirko Cvetković presude ocenjuje prilično neprimerenim u odnosu na optužbe i dodaje da, i pored principijelnog neslaganja, Srbija podržava Haški tribunal, kao i da očekuje da će biti podnete žalbe.

Zoran Živković, bivši premijer SRJ, smatra da posledice ovakve presude Srbija neće osetiti jer se u Hagu sudilo pojedincima, a ne državi.

Haški tribunal oslobodio je prekjuče bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića, a na po 22 godine zatvora osuđeni su tadašnji potpredsednik Vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović, komandant Treće armije Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković i načelnik štaba MUP-a Srbije na Kosovu Sreten Lukić. Generale Dragoljuba Ojdanića i Vladimira Lazarevića Tribunal je osudio na po 15 godina zatvora.

Dan nakon izricanja presude u domu porodice Ojdanić u Ulici Mladena Stojanovića suze. Mila Ojdanić, ćerka Dragoljuba Ojdanića, ne želi da govori.

- Šta da kažem, strašno je... Mnogo mi je teško, još sam u šoku, ne mogu ništa da kažem - kroz plač kaže Mila.

U Kursulinoj ulici, na adresi porodice Šainović, na zvono na interfonu niko nije odgovorio, dok se u domu familije Sretena Lukića u Ulici banjičkih žrtava reporterima „Blica” javila podstanarka. Ona je objasnila da oni tamo više ne stanuju i da ona „samo iznajmljuje stan”. Lukićeva porodica juče nije odgovarala ni na telefonske pozive, a kod kuće nisu bili ni supruga ni sin Milana Milutinovića. Radnici obezbeđenja zgrade u Ulici Koste Glavnića rekli su da su Olga Milutinović i njen sin iz zgrade izašli rano ujutru.

U selu Grnčar u opštini Babušnica, rodnom mestu generala Vladimira Lazarevića, sa dosta gorčine protutnjala je vest o presudi Haškog suda. Najteže su je primili Milojko i Srbislava Lazarević, rođeni brat i snaja osuđenog generala.

-Šokirani smo presudom. Ko je računao na takvu kaznu kada nije kriv. Mislili smo pa i ako ga nešto osude da će to da bude daleko manje. Svi smo u selu teško primili tu vest, najteže je ipak bilo mom suprugu Milojku koji je Vladimirov najstariji brat, kaže za "Blic” Srbislava Lazarević, snaja generala Lazarevića. Ona kaže da su se sa Vladimirom videli poslednji put pre desetak dana kada je bio na privremenoj slobodi i kada je došao da ih poseti.

-Ništa nije govorio o Hagu. Primetili smo samo da je puno smršao. Operisao se četiri puta u Hagu. Kičmu, stomak i oba kolena. Uz stepenice nekako ide ali niz stepenice jedva. Puno se promenio. U ponedeljak se vratio u Hag. Svi smo se zabrinuli nakon ove presude. Zovu nas komšije iz sela i oni su ogorčeni, kaže Srbislava.

U kući u ulici Pavla Jurušića Šturma u kojoj živi porodica Lazarević, u niškom naselju Trošarina, ni juče nije bilo nikoga.

Prikrivene emocije

Pre početka izricanja presude optuženi su se ponašali i izgledali uobičajeno: Milutinović s karakterističnom grimasom, ostali ozbiljni, posebno Šainović kamenog lica, a primetan je bio izostanak optimističkog izraza na Ojdanićevom licu, koji je relativno često imao tokom suđenja. U delu publike, iza neprobojnog stakla, bili su supruga Dragoljuba Ojdanića, supruga i sin Sretena Lukića, kao i predstavnici Ambasade Srbije u Holandiji.

Kada je sudija, lord Ijan Bonomi (63), Škot, rekao da je veće „prihvatajući kao dokazan navod iz optužnice da su zlodela sprovedena u okviru zajedničkog zločinačkog poduhvata uz upotrebu značajnih državnih resursa”, među rođacima i prijateljima optuženih zavladala je zebnja. Što je Bonomijevo izlaganje odmicalo, postajalo je jasnije ko šta može da očekuje. Optuženi, međutim, i dalje nisu pokazivali emocije. Kada je Ojdaniću izrečena prvostepena presuda, njegova supruga nije mogla da zadrži suze. Nezadovoljni presudama bili su ostali optuženi i njihovi advokati, rodbina i prijatelji, osim, naravno, Milutinovića i njegovih branilaca. Branioci osuđenih najavili su žalbe, ali nisu želeli da komentarišu utiske i prva reagovanja svojih klijenata na presude. Prethodno je najpre potrebno da podrobno prouče presudu i obrazloženje na čak 1.700 stranica!

Zlatko Čobović (FoNet)

Milutinović dobio obezbeđenje

Bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinović od sinoć, kada je izašao iz aviona na Aerodromu „Nikola Tesla”, čuva obezbeđenje. Nadležni organi su procenili da je Milutinoviću neophodno obezbeđenje odmah po dolasku u Beograd. Ova odluka nije doneta na osnovu Zakona o predsedniku koji garantuje pravo svim bivšim predsednicima na diplomatski pasoš, kancelariju, službeni automobil, vozača...

Ružić: Bez angažmana u SPS-u

- Deplasirano je govoriti o političkom angažmanu Milana Milutinovića posle oslobađajuće presude koja mu je izrečena u Haškom tribunalu. Posle toliko odsustvovanja on će se sigurno najpre posvetiti svojoj porodici. Da li se on još oseća članom SPS-a, njegova je stvar. Socijalistička partija mu neće ponuditi ni partijsku ni državnu funkciju - izjavio je juče u Prokuplju Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS-a.

B.M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.