Šešelju pravosnažno 15 meseci zatvora za nepoštovanje suda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelju pravosnažno 15 meseci zatvora za nepoštovanje suda

HAG - Haški tribunal danas je pravosnažno osudio Vojislava Šešelja na 15 meseci zatvora, pošto je apelaciono veće odbilo Šešeljevu žalbu i potvrdilo prvostepenu presudu izrečenu krajem jula prošle godine, saopšteno je u Hagu.

Prvostepeno veće Tribunala osudilo je 24. jula 2009. Šešelja na 15 meseci zatvora, utvrdivši da je on u jednoj od svojih knjiga obelodanio lične podatke o trojici zaštićenih svedoka optužbe, na osnovu kojih se može otkriti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njihov identitet.

Todorović:Nisam iznenađen

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je večeras da nije iznenađen što je žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo drugostepenu presudu Vojislavu Šešelju.

"Kada je reč o Haškom tribunalu, nema nikakvog iznenađenja. Tamo ne osuđuju zločince, koji su odgovorni za hiljade pobijenih pod njihovom komandom, ali zato oni koji brane istinu o svom narodu moraju da odgovaraju", rekao je Todorović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, Haški tribunal će biti "tamna mrlja u istoriji ljudske civilizacije", a današnja presuda je, kako je kazao, još jedan dokaz na tom putu.

Ti svedoci dali su iskaze u glavnom postupku protiv Šešelja po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. O Šešeljevoj žalbi nije vođena rasprava u sudnici, a presuda je objavljena samo u pisanom obliku.Sadržaj Šešeljeve žalbe nije bio dostupan javnosti, zato što je u sekretarijatu Tribunala 18. avgusta prošle godine zavedena kao poverljivi dokument.

Iz danas objavljene pravosnažne presude proizlazi da je Šešelj u žalbi naveo da nije dokazana njegova namera da otkrije identitete svedoka, budući da je objavio samo javna dokumenta Tribunala, kao i da osuđujuća presuda nije mogla biti doneta samo na osnovu delova knjige koji su prevedeni na engleski jezik.

Apelaciono veće te argumente je odbacilo, utvrdivši da je Šešelj znao da objavljivanjem podataka o svedocima u prevedenim delovima knjige krši odluku pretresnog veća o zaštiti svedoka. Prema pravosnažnoj presudi, Šešelj je time počinio delo nepoštovanja suda.

Tribunal je Šešelja nedavno po drugi put optužio za nepoštovanje suda zato što je u jednoj od svojih knjiga obelodanio identitete 11 zaštićenih svedoka.

Šešelj je odbio da se izjasni o krivici, a sudija je, u skladu s pravilima, u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim. Na jednom od zasedanja, Šešelj je potom najavio da će protiv njega biti pokrenuto "bar još 10 postupaka za nepoštovanje suda", zato što je "tako odlučio". Prošle nedelje, sudije su saslušale poslednjeg svedoka koga su same pozvale, čime je okončan okončan dokazni postupak optužbe u glavnom procesu protiv Šešelja.

Administrativna rasprava zakazana je za 14. jun. Šešelj će, kako je najavio, podneti zahtev za oslobađanje zasnovan na tvrdnji da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu ni po jednoj tački optužnice. Kako je naznačio predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti rasprava o tom zahtevu biće vođena u septembru.

U pritvoru Tribunala, Ššselj je od 24. marta 2003. godine. Suđenje je, posle jednog neuspelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, počelo u novembru 2007.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.