Šešelju 10 godina - osuđen na odležanu kaznu

Izvor: B92, 11.Apr.2018, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelju 10 godina - osuđen na odležanu kaznu

Lider srpskih radikala osuđen je na 10 godina zatvora, ali kaznu je već odslužio u pritvoru.

Apelaciono veće bivšeg Međunarodnog tribunala u Hagu danas je proglasilo Šešelja krivim za zločine protiv čovečnosti i osudilo ga na 10 godina zatvora.

Međutim, pošto je on tokom maratonskog suđenja proveo 11 i po godina u pritvoru Haškog tribunala, neće morati da služi kaznu.

Apelaciono veće je današnjom odlukom preinačilo prvostepenu presudu iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << marta 2016, kojom je Šešelj oslobođen svih optužbi.

Tada je većina pravnih stručnjaka ocenila da je proces protiv Šešelja, koji je bio optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata, bilo skandalozno loše vođeno i da predstavlja mrlju u istoriji Tribunala.

Žalbeno veće, kojim je predsedavao sudija Teodor Meron, je ocenilo da je Šešelj ipak kriv za podsticanje ratnih zločina u Vukovaru 1991. i progon Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci.

Šešelj je ranije izjavio da ga "ne interesuje" kako će Hag presuditi i da se neće povinovati odlukama suda.

Da je Šešelj osuđen na kaznu veću od vremena koje je proveo u pritvoru, srpske vlasti bi bile u nezgodnoj situaciji, jer bi morasle da prisilno isporuče Šešelja u Hag i suoče se sa demonstracijama Šešeljevih pristalica i incidentima koje bi taj postupak izazcao.

"Nisam iznenađena. Ovo je elegantno rešenje koje svima spasava obraz", rekla je za BBC Iva Vukušić stručnjak za međunarodno pravo na univerzitetu u Utrehtu.

Ona dodaje da je današnjom odlukom sud istovremeno otklonio optužbe da je u prvostepenom postupku nepravedno oslobodio Šešelja, dok su srpske vlasti oslobođene obaveze da ga u lisicama sprovedu u Hag.

Šešelj je za televiziju izjavio da je presuda "protivpravna" i da će podneti zahtev za njeno preispitivanje.

On kaže da je "veoma ponosan na sve pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i da je spreman da u budućnosti višetruko obnovi."

Sa jedne strane, Srbija je obavezna da sarađuje sa Tribunalom - odnosno onim što je od njega ostalo - a sa druge, vlasti bi želele da izbegnu demonstracije i incidente koje bi izvesno pratile Šešeljev put u Hag.

Beograd već godinama odbija da u Hag pošalje dva Šešeljeva saradnika, Petra Jojića i Vjericu Radetu, koji su optuženi zbog uticanja na svedoke.

Situaciju komplikuje i okolnost da su Šešelj, Jojić i Radeta narodni poslanici i uživaju imunitet.

Međutim, postoji i "elegantno rešenje" koje će svima pomoći da sačuvaju obraz, ukazuje Iva Vukušić, stručnjak za međunarodno pravo sa Univerziteta u Utrehtu.

"Ako Žalbeno veće osudi Šešelja, moguće je da kazna bude ista ili kraća od broja godina koje je on proveo u pritvoru. U tom slučaju, njega ne bi trebalo slati na služenje kazne, a Srbija ne bi morala da ga privodi", rekla je Vukušić za BBC.

Istovremeno, dodaje ona, time bi Hag otklonio optužbe da je nepravedno oslobodio Šešelja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.