Šešelj na slobodi do kraja godine?

Izvor: B92, 03.Jun.2013, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj na slobodi do kraja godine?

Beograd -- Ako Haški tribunal ne prihvati navode optužnice protiv Vojislava Šešelja o zajedničkom zločinačkom poduhvatu, veći deo optužnice mogao bi lako da padne.

To bi značilo, kako piše Blic, da bi se lider SRS mogao vratiti u Beograd odmah nakon izricanja presude 30. oktobra.

Advokat Slobodan Zečevič koji je pred Tribunalom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Hagu branio Milana Milutinovića i još četvoricu haških optuženika, kaže da je sada teško reći kada će se Šešelj naći na slobodi, ali ukazuje na neke činjenice koje mu idu u prilog.

"Predsednik veća Žan Klod Antoneti ne prihvata koncept o zajedničkom zločinačkom poduhvatu kao obliku krivične odgovornosti. On je još u maju 2011. hteo Šešelja da oslobodi te odgovornosti, ali je tada bio nadglasan od dvoje drugih sudija", podseća Zečević.

On takođe ističe i da je u optužnici protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, od koje su oni oslobođeni nedavno u Hagu, sadržala deo u kom je i Šešelj bio označen kao jedan od članova zajedničkog zločinačkog poduhvata.

Advokat Rajko Danilović smatra da je realno da se lider radikala do kraja godine nađe na slobodi. On, kao i Zečević, smatra da će Šešelj biti oslobođen dela optužnice o zajedničkom zločinačkom poduhvatu, a tako misli i branilac generala Nebojše Pavkovića, Aleksandar Aleksić.

Posebno pitanje koje se otvara sa povratkom Šešelja u Srbiju jeste njegov uticaj na SNS, koja je, podsetimo, nastala cepanjem SRS. Analitičari, međutim, smatraju da povratak Šešelja na političku scenu Srbije neće mnogo uticati na rejting stranaka, jer je njegov program zastareo, a ni mediji mu, pod uticajem naprednjaka, ne bi bili skloni.

Dejan Vuk Stanković smatra da će povratak Šešelja imati samo psihološki "efekat", jer bi on imao oreol nekog heroja i moralnog pobednika. Međutim, dodaje on, pitanje je u kakvom stanju bi se vratio Šešelj nakon toliko godina u Hagu. On smatra i da bi on eventualno mogao da pomogne radikalima da ponovo postanu parlamentarna stranka, ukoliko ove godine bude vanrednih parlamentarnih izbora.

Marko Blagojević iz Cesida takođe smatra da uticaj Šešelja na SNS i njihov rejting ne može biti veliki, jer SRS ima oko četiri-pet odsto udela u biračkom telu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.