Šešelj kažnjen sa 18 meseci

Izvor: B92, 31.Okt.2011, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj kažnjen sa 18 meseci

Hag -- Haški tribunal izrekao novu presudu Vojislavu Šešelju. Lider radikala je za nepoštovanje suda dobio 18 meseci zatvora.

Šešelj je proglašen krivim za objavljivanje informacija o identitetu zaštićenih svedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine, uprkos odlukama Tribunala.

Predsedavajući sudija O Gon Kvon je rekao da je Pretresno veće van svake sumnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utvrdilo da je Šešelj u jednoj od svojih knjiga objavio podatke na osnovu kojih je moglo biti identifikovano 10 svedoka čiji su identiteti u tom trenutku bili zaštićeni nalogom Tribunala.

Prema presudi, u vreme objavljivanja knjige, Šešelj je bio svestan da su svedoci bili zaštićeni i da je znao da "njihove identitete ne može jednostavno otkriti kako mu se hoće".

Pretresno veće je stoga zaključilo da je Šešelj hotimično prekršio naloge Tribunala o zaštiti identiteta svedoka, ocenjujući da je time "ozbiljno omeo sprovođenje pravde".

Kao otežavajuću okolnost, sudije su navele "nedostatak kajanja" kod optuženog i široku dostupnost knjige u kojoj su otkriveni identiteti svedoka koju je Šešelj postavio na svoju internet stranicu.

Sudija Kvon naznačio je i da je visina kazne određena s obzirom na "neophodnost da se obeshrabre" postupci poput Šešeljevog i da se obezbedi da se oni ne ponove.

Novu kaznu, prema presudi, Šešelj će izdržati nakon što izdrži prethodnu kojom je zbog istog dela osuđen na 15 meseci zatvora.

Šešelj ima pravo da uloži žalbu.

Šešelju bilo smešno

Inače, tokom izricanja presude, Šešelj se osmehivao. Sebe je, na početku zasedanja, predstavio kao "univerzitetskog profesora i najvećeg neprijatelja Haškog tribunala".

Kazao je i da se pred Tribunalom neće izjašnjavanti ni o jednom pitanju dok ne bude ukinuta mera nadzora njegovih razgovora sa pravnim

savetnicima, koju je krajem prošle nedelje na mesec dana uveo sudski sekretar zbog, kako je obrazložio, sumnje da Šešelj komunikaciju sa

saradnicima zloupotrebljava za odavanje poverljivih informacija o svedocima.

Šešelj, koji se brani sam, sugerisao je u završnoj reči da bi trebalo da bude oslobođen, naglašavajući, istovremeno, da ga presuda "ne zanima".

Podsetimo, šestorica od 11 svedoka, čije je identitete Šešelj po optužnici otkrio, svedočili su, tokom junskog suđenja, u njegovu odbranu. Tvrdili su da su svojevoljno obelodanili svoje identitete i da su Šešeljevim saradnicama dali saglasnost da njihova imena objave u njegovoj knjizi.

Tribunal je Šešelja ranije, u odvojenom procesu, već pravosnažno osudio na 15 meseci zatvora zbog otkrivanja identiteta svedoka, za šta se prema pravilniku Tribunala može izreći kazna do 100.000 evra, ili zatvorska kazna do sedam godina, ili čak obe mere.

Šešelj je proletos po treći put optužen za nepoštovanje suda zato što nije uklonio knjige i podatke o svedocima sa svoje internet stranice, a o navodima proširene optužnice, izjasniće se o krivici u petak, 4. novembra.

Inače, šešelj se nalaziu pritvoru haškog Tribunala, 24. februara 2003., kada se dobrovoljno predao.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.