Šešelj: Treba da umrem

Izvor: Glas javnosti, Beta, Tanjug, 03.Nov.2010, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Treba da umrem

HAG - Optuženi lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je pred Tribunalom u Hagu da je "ubeđeniji nego ikada da neko spolja manipuliše" njegovim zdravstvenim stanjem, s ciljem da se izazove njegova smrt.

SRS: Zdravlje Šešelja i dalje ugroženo

Zdravstveno stanje lidera radikala Vojislava >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Šešelja nakon

prošlonedeljne operacije i dalje je ugroženo, a svako dalje pogoršanje

SRS će tretirati kao "namerno ugrožavanje njegovog života od strane

Haškog tribunala i vlasti u Beogradu", rekli su poslanici te stranke.

Na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine potpredsednica SRS

Gordana Pop-Lazić rekla je da Šešelj još nije dobio izveštaj lekara o

operaciji i zdravstvenom stanju posle nje. Ona je dodala da podaci o

pacijentu ne smeju da se kriju makar bio i u pritvoru. "Pravo na

informisanje pacijenta o podacima bitnim za njegovo zdravlje je osnovno

ljudsko pravo", napomenula je Pop-Lazić, javlja Tanjug.

Ona je objasnila da je Šešelju i nakon operacije ugroženo zdravlje, da i

dalje pije iste lekove od kojih neki izazivaju aritmiju. "Podsećamo

svetsku javnost da su medicinski eksperimenti nad pritvorenicima

zabranjeni. Srbija ne sme da šalje građane u Hag da bi na njima

eksperimentisali", rekla je Pop-Lazić. Ona je dodala da je do danas

devet Srba umrlo "pod sumnjivim okolnostima u Hagu, ili veoma brzo nakon

otpuštanja".

SRS je pozvala i stručnu medicinsku javnost da reaguje na "neadekvatno

lečenje" predsednika SRS Vojislava Šešelja, kome je operisano srce u

Hagu. "Postavlja se pitanje zbog čega o ubijanju Šešelja u Hagu ćute

Lekarska komora Srbije i Srpsko lekarsko društvo", rekla je

potpredsednica SRS Gordana Pop Lazić na konferenciji za novinare u

Skupštini Srbije, prenosi Beta.

Posle medicinskog zahvata kojem je bio podvrgnut prošlog četvrtka, Šešelj je došao u sudnicu na raspravu o stanju u postupku koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. godine. Šešelj je potvrdio da je bio podvrgnut "ablaciji" - intervenciji u srcu, laserskom sondom ubačenom kroz krvne sudove u preponi, radi lečenja srčane aritmije i tahikardije.

Optuženi je kazao da ga niko nije obavestio o ishodu intervencije. "Možda je operacija bila uspešna, ali zašto ja osećam iste simptome", rekao je Šešelj. Na pitanje predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) da li mu zdravstveno stanje dozvoljava da bude prisutan u sudnici, Šešelj je odgovorio potvrdno.

"Da, uvek mi zdravstveno stanje dozvoljava da budem prisutan na sednici. Nikada se do sada nije desilo da zbog mog zdravstvenog stanja zasedanje nije moglo biti održano... Sve dok budem u stanju da dišem, biću u stanju da učestvujem u postupku", rekao je Šešelj.

On je, međutim, izjavio da je "danas više nego ikada ubeđen da neko spolja manipuliše" njegovim zdravstenim stanjem. "Treba da umrem, a da medicinska dokumentacija bude besprekorna, pa da kažu: 'Učinili smo sve što smo mogli, ali, eto, desilo se'", kazao je Šešelj. Ponovio je da se time traži izlaz iz procesa koji ne može biti završen osuđujućom presudom.

Na pitanje sudije Antonetija veruje li da su sudije umešane u to, Šešelj je odgovorio odrečno, rekavši da "nema dokaza" za svoju tvrdnju, ali da govori o onome što se, po njemu, događa. Negirajući izjavu predstavnice Tribunala Nerme Jelačić da tokom zahvata nije bilo komplikacija, Šešelj je tvrdio da je tokom intervencije, koja je trajala tri sata, "izgubio svest", a da ga je hirurg, kad se povratio, obavestio da je to bilo usled nedostatka kiseonika. "To je ozbiljna komplikacija... Najgore od svega, nisam saznao da li je operacija uspela ili ne... Možda je uspela, ali zašto ja osećam iste simptome", kazao je Šešelj.

On je tvrdio da mu je hirurg rekao da će se rezultati intervencije "znati za tri-četiri meseca". Kazao je da su mu EKG rezultati po povratku u pritvor bili loši i da su lekar i medicinska sestra to nastojali da prikriju od njega, uz izgovor da je pokvaren aparat. Najnovijim EKG pregledom, po rečima optuženog, utvrđeno je da mu je puls usporen - oko 40 otkucaja u minutu - dok je pre ulaska u sudnicu bio 54 otkucaja. Šeselj je kazao i da se podaci o zdravstenom stanju prikrivaju od njega, kao i od drugih pritvorenih - Vladimira Lazarevića, Nebojše Pavkovića i Jovice Stanišića.

Optuženi je protestovao i zbog toga što je u bolnici bio pod lažnim imenom. "Ponosim se svojim imenom, ponosim se što me je Haški tribunal optužio za ratne zločine i što me svuda vode sa lisicama... Ponosim se svojim lisicama", rekao je Šešelj. Sudija Antoneti je kazao je i da je dobio pismo u kojem je Šešeljev pravni savetnik Boris Aleksić izložio zabrinutost zbog "nedovoljne" postoperativne nege Šešelja u pritvoru, a ne u bolnici. To pismo, u kojem se, kako je rekao, podseća i na smrtne slučajeve do kojih je došlo u pritvoru Tribunala, sudija Antoneti će proslediti predsedniku Tribunala Patriku Robinsonu (Patrick). U nastavku zasedanja, sudije, odbrana i optužba razmatraju stanje postupka.

Ne daj se vojvodo.

""Postavlja se pitanje zbog čega o ubijanju Šešelja u Hagu ćute

Lekarska komora Srbije i Srpsko lekarsko društvo", rekla je

potpredsednica SRS Gordana Pop Lazić...!!!!???"

OTKUD" LEKARSKA KOPMORA I SRPSKO LEKARSKO DRUSTVO" IMAJU BILO KAKVE VEZE SA OVIM KIJI JE PRE SVEGA, SAMI SVOJEVOLJNO OTISAO I PREDAO SE HAGU!!!ONI GA OPERISALI JER SE STALNO NESTO ZALI,SVADJA.PSUJE,PLJUJE I MJAUCE,A SAD MU OPERACIJA NIJE DOBRO URADJENA!?ON KAO DA MISLI DA MU ONO NJEGOVO " DR."DAJE PRAVO DA SAM DAJE NEKU STRUCNU KONSTATACIJU NA SIMPTOME POSTOPERACIJE!!!??? DAS SLEPCU KOBASICU,A ON KAZE-KRIVA JE ...

Politika je zabava za ludake!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.