Sabit Geci pozvan u Hag, Veliki gazda ponovo pred sudom

Izvor: RTS, 18.Dec.2019, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabit Geci pozvan u Hag, "Veliki gazda" ponovo pred sudom

Jedan od osnivača OVK i osuđeni ratni zločinac, Sabit Geci, dobio je poziv za saslušanje u Specijalnom tužilaštvu u Hagu za 30. januar. Geci, poznat i po nadimku "Veliki gazda" pominjan je u bezmalo svim istragama o ratnim zločinima nad Srbima, a prvi je od komandanata OVK koga je uhapsila policija Unmika.
Nekadašnji lokalni komandant Oslobodilačke vojske Kosova, Sabit Geci pozvan je da se 30. januara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK u Hagu, javljaju kosovski mediji.

Za sada, međutim, nije poznato u kojem svojstvu će se Geci naći pred istražiteljima suda, ali su zapadne diplomate u više navrata upozoravale da je "Veliki gazda", kako su ga zvali posle rata na Kosovu, jedan od "izvesnih" optuženika u procesu koji će se voditi na osnovu izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.
Sabit Geci je 2011. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog zlostavljanja zatvorenika u logorima Kukeš i Cakan na severu Albanije tokom 1998-1999. godine.
Geci je, tokom rata, bio komandant vojne policije OVK, a slovio je za jednog od bliskih saradnika Hašima Tačija, kao i važna karika u komandnom lancu OVK.
Odmah posle sukoba 1998/99. godine, Sabit Geci je u nekoliko navrata ulazio u sukobe sa Unmik policijom, pa je u oktobru 2000. godine uhapšen zbog reketiranja i pretnji, zbog čega je, godinu dana kasnije, i osuđen na pet godina zatvora.
Gecija je Unmik policija uhapsila posle pucnjave u prištinskom noćnom klubu "Majami bič", posle čega je usledila obimna akcija tokom koje je pretreseno čak 13 objekata i uhapšeno još 25 osoba.
Prema izveštajima Unmik policije, Geci je, uz još jednog bivšeg komandanta OVK Rustema Mustafu "Remija", godinama naplaćivao "reket" vlasnicima prištinskih lokala, a pretio je i novinaru lista Koha ditore.
Pogledaj vesti o: Hag,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Geci je motornom testerom isekao glavu srpskom policajcu: Sada ide u Hag, a sa sobom vodi i Haradinajevog čoveka

Izvor: Večernje novosti, 18.Dec.2019

Bivši pripadnik tzv. OVK i osuđeni ratni zločinac, Sabit Geci, dobio je poziv za saslušanje u Specijalnom tužilaštvu u Hagu za 30. januar Bivši pripadnik tzv. OVK i osuđeni ratni zločinac, Sabit Geci, dobio je poziv za saslušanje u Specijalnom tužilaštvu u Hagu za 30....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.