SUDIJE NAREDILE DETALJAN LEKARSKI PREGLED MLADIĆA

Izvor: Kurir, 16.Nov.2011, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUDIJE NAREDILE DETALJAN LEKARSKI PREGLED MLADIĆA

HAG- Pretresno veće Haškog tribunala naredilo je da optuženi Ratko Mladić bude podvrgnut detaljnom lekarskom pregledu, koji će obaviti nezavisni specijalista.

Veće, kojim predsedava sudija Alfons Ori, naložilo je da mu specijalista podnese izveštaj o Mladićevom zdravstvenom stanju do 6. decembra, kada bi trebalo da bude održana sledeća rasprava o >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << stanju u postupku.

Mladić se zbog bolesti nije pojavio u sudnici 10. novembra na statusnoj konferenciji.

U današnjem nalogu, pretresno veće navodi i da je Mladićeva odbrana u poverljivom podnesku od 9. novembra ocenila da je, laički gledano, "Mladićevo stanje ozbiljnije nego što je ranije izraženo".

Mladić, koji od dolaska u pritvor Tribunala nije želeo da sudijama omogući uvid u svoju medicinsku dokumentaciju, taj pristanak dao je 9. novembra.

U sudskom pritvoru, Mladića bi trebalo da, na njegov zahtev, pregledaju specijalisti iz Beograda, ali oni po pravilima suda neće moći da prepišu terapiju. Podatke o zdravstvenom stanju Mladića i svih drugih pritvorenika, Tribunal smatra poverljivima i ne saopštava ih.

Prema nezvaničnim podacima, Mladić je dok se nije našao u Hagu doživeo najmanje dva moždana udara, od kojih je poslednji, kako je u nedavnom susretu s novinarima sugerisao glavni tužilac Serž Bramerc bio "relativno kratko vreme" pre hapšenja, krajem maja 2011 godine.

Tokom tri pojavljivanja u sudnici, Mladić se gotovo nije služio desnom rukom, koju je pokretao uz teškoće. Mladiću je letos u pritvorskoj bolnici bio operisan bruh, posle čega se u sudnici pojavio vidljivo mršaviji, ali i svežijeg izgleda.

U poslednjem pojavljivanju u sudnici, početkom oktobra, general Mladić je, ponavljajući da je "veoma bolestan", sugerisao da tog dana nije mogao da ustane iz kreveta i da su mu pripadnici obezbeđenja pomogli da stane na noge i obuče se.

"Potpuni izveštaj o zdravstenom stanju optuženog biće od pomoći pretresnom veću u pretprocesnoj fazi da proceni da li i u kojoj meri bi to stanje moglo uticati na pripreme za predstojeće suđenje.

Taj izveštaj omogućiće veću i da razume trenutno zdravstveno stanje optuženog, kao i da bolje proceni i odluči o budućim potencijalnim zahtevima i podnescima u vezi sa ovim pitanjem", piše u današnjoj odluci pretresnog veća.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Hag: Mladić na detaljnim ispitivanjima

Izvor: S media, 16.Nov.2011

Pretresno veće Haškog tribunala naredilo je danas da optuženi Ratko Mladić bude podvrgnut detaljnom lekarskom pregledu, koji će obaviti nezavisni specijalista...Veće, kojim predsedava sudija Alfons Ori, naložilo je da mu specijalista podnese izveštaj o Mladićevom zdravstvenom stanju do 6. decembra,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.