Rankić potpisao sve izjave i tražio preseljenje u Švedsku

Izvor: Glas javnosti, 13.Maj.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rankić potpisao sve izjave i tražio preseljenje u Švedsku

HAG - Poslednji svedok sudskog veća Zoran Rankić potvrdio je juče  na suđenju Vojislavu Šešelju pred Tribunalom u Hagu da je potpisao sve izjave koje je tužiocima dao protiv Šešelja i da je tražio da ga zbog pretnji presele u Švedsku.

Svedok je juče izjavio pred Tribunalom da su izjave koje je dao tužiocima "neistinite" i da ih je dao pod pritiskom. Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Liza Birsej (Lisa Birsey), Rankić je potvrdio da je od 2003. do 2006. dao više izjava haškim istražiteljima u Beogradu i Hagu i da ih je sve potpisao.

Prihvatio je i da je tužioce obavestio da mu je preko telefona bilo prećeno i da je u jesen 2006. zatražio da zbog toga Tribunal preseli u Švedsku, pošto svedoči protiv Šešelja.

Tokom boravka u Hagu, od oktobra do decembra 2006, imao je sopstveni stan i mogao je da se slobodno kreće po Holandiji. Rekao je i da je tačno da je u decembru 2006, pošto je suđenje Šešelju bilo odloženo zbog njegovog štrajka glađu, odlučio da se vrati u Srbiju i odustane od preseljenja u Švedsku, o čemu je Tribunal obavestio tek kad se našao u Beogradu, uz lažni izgovor da mu je sin bolestan.

Rankić je izjavio i da je 2007. godine potpisao podnesak Tribunalu u kojem je tvrdio da ga je tužilaštvo "kidnapovalo", "zlostavljalo" i držalo pritvorenog u Hagu. Taj podnesak sačinio je poslanik Srpske radikalne stranke Petar Jojić. Na pitanje tužiteljke zašto o pritiscima i "zlostavljanju" nikog nije obavestio ranije, Rankić je odgovorio da je želeo da to kaže pred sudijama. Upitan od sudije Flavije Latanci (Flavia Latanži) zašto su onda bila potrebna dva obavezujuća naloga Tribunala da bi se on pojavio na sudu, Rankić je odgovorio da je imao zdravstvenih problema.

Rankić koji je 1991. bio "zamenik načelnika Ratnog štaba SRS", trebalo je da bude svedok optužbe, ali je zatim dao izjavu Šešeljevom timu za odbranu, posle čega ga je kao svog svedoka preuzelo pretresno veće. U nastavku suđenja, Rankića će unakrsno ispitivati optuženi Šešelj. Lider SRS optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.