Predsednik Haškog tribunala u Savetu bezbednosti UN

Izvor: Studio B, 09.Dec.2015, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Haškog tribunala u Savetu bezbednosti UN

Novoimenovani predsednik Haškog tribunala Karmel Agius obratio se danas prvi put Savetu bezbednosti UN i izvestio ga da nastavlja da ostvaruje napredak u okončanju predmeta kako bi završio svoj mandat do kraja 2017. godine.

Agius, koji se prošle nedelje sastao sa generalnim sekretarom UN, izjavio je da je duboko počastvovan time što mu je poverena odgovornost vođenja Tribunala do njegovog zatvaranja i pružio uveravanja Savetu bezbednosti da će taj sud okončati svoj mandat >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u predviđenom roku, saopštio je Haški tribunal.

Napomenuo je da će presude u žalbenim postupcima u predmetima Stanišić i Simatović i Butare biti izrečene u decembru 2015, nakon čega će pred Tribunalom preostati četiri prvostepena i dva žalbena postupka.

Takođe je izvestio da se prvostepeni postupak u predmetu Mladić kao i žalbeni postupci u predmetima Stanišić i Župljanin i Prlić i drugi odvijaju prema planu, dok se očekuje da prvostepeni postupci u predmetima Karadžić i Šešelj budu završeni krajem marta 2016.

Agius je obavestio Savet bezbednosti i da je prvostepeni postupak u predmetu Hadžić privremeno obustavljen na period od tri meseca zbog zdravstvenog stanja optuženog.

Potvrdio je da se Tribunal suočava sa ozbiljnim izazovima, među kojima su odlazak zaposlenih i moral osoblja, i naglasio da za ta pitanja mora biti pronađen odgovor kako bi taj sud ispunio svoj krajnji cilj zatvaranja 2017. godine.

Predsednik Haškog tribunala je pružio uveravanja Savetu bezbednosti da se primenjuju sve moguće mere kako bi se odgovorilo na uzroke potencijalnih odlaganja.

Zaključujući svoje izlaganje, Agius je podsetio Savet bezbednosti da prepreke s kojima se Tribunal suočava ne smeju ni na koji način umanjiti njegova ogromna dostignuća u borbi protiv nekažnjivosti i postavljaju globalnih standarda za međunarodno krivično pravo, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Haškog tribunala u Savetu bezbednosti

Izvor: B92, 09.Dec.2015

Novoimenovani predsednik Haškog tribunala Karmel Agius obratio se danas prvi put Savetu bezbednosti UN...On je izvestio ga da nastavlja da ostvaruje napredak u okončanju predmeta kako bi završio svoj mandat do kraja 2017. godine...Agius, koji se prošle nedelje sastao sa generalnim sekretarom UN,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.