Bramerc o strategiji okončanja rada Tribunala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2015, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc o strategiji okončanja rada Tribunala

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc danas je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) predstavio Izveštaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u Strategiji okončanja rada Tribunala, koji se odnosi na period od 16. maja do 15. novembra 2015. godine.

Tužilac je izvestio SB UN o statusu četiri preostala prvostepena i tri žalbena postupka pred Tribunalom, te da Tužilaštvo očekuje izricanje prvostepenih presuda u dva postupka, u predmetima Radovana Karadžića >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Vojislava Šešelj, saopštio je Haški tribunal.

U predmetu Ratka Mladića, kako je naveo, Tužilaštvo je usredsređeno na odgovaranje na dokaze koje izvodi odbrana u najkraćim vremenskim rokovima potrebnim za ispunjenje svojih obaveza, dok je u predmetu Gorana Hadžića nastavilo da radi na svim razumnim opcijama koje bi dovele do okončanja tog suđenja.

Tužilac je obavestio SB UN i da su izricanje presude po žalbi u predmetu Stanišić i Simatović i pretres po žalbi u predmetu Stanišić i Župljanin zakazani za sledeću nedelju.

Takođe je rekao da Tužilaštvo očekuje nalog o rasporedu za pretres po žalbi u predmetu Prlić i drugi.

Napomenuo je da se i dalje ostvaruje napredak u krivičnom gonjenju za ratne zločine na nacionalnom nivou, "iako je on neravnomeran i krhak" i naglasio da je "jasno da se širom prostora bivše Jugoslavije može i mora u većoj meri ostvariti pozivanje na odgovornost".

Bramerc je naglasio da, iako se u Srbiji nastavlja postizanje značajnih rezultata, "proces pozivanja na odgovornost u Srbiji se nalazi na ključnom raskršću".

U tom smislu je napomenuo da "činjenica da su prošle sedmice visoko rangirani ministri vlade pratili na putu u Srbiju osuđenog ratnog zločinca, generala Vladimira Lazarevića, i organizovali mu doček nakon što je pušten na slobodu šalje potpuno pogrešnu poruku".

Osvrćući se na predmete druge kategorije prosleđene Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Bramerc je rekao da je dobio uveravanja da će tužilačke odluke biti donesene u svim preostalim predmetima do kraja 2015, i izvestio da je to obećanje u velikoj meri ispunjeno.

Rekao je i da ciljevi zacrtani Nacionalnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina neće biti postignuti u BiH i ohrabrio Tužilaštvo BiH da usredsredi svoje napore na krivično gonjenje u najkompleksnijim predmetima i predmetima najvećeg prioriteta.

Osvrnuvši se na Hrvatsku, Bramerc je istakao da s prosleđivanjem predmeta druge kategorije iz BiH hrvatskim vlastima "hrvatsko pravosuđe sada ima važnu priliku da jasno pokaže da se proces pozivanja na odgovornost nastavlja na nezavisan i nepristrasan način".

Kad je reč o potrazi za nestalim osobama sa svih strana u sukobima, istakao je da osobe koje znaju gde se nalaze masovne grobnice i druga mesta s posmrtnim ostacima treba podstaći da se jave.

Bramerc je, takođe, obavestio SB UN da će Tužilaštvo u aprilu 2016. objaviti rezultate istraživanja o svom 20-godišnjem radu na krivičnom gonjenju za seksualno nasilje počinjeno u sukobima.
Pogledaj vesti o: Hag,   Ratko Mladić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bramerc obavijestio SB UN o strategiji okončanja rada Tribunala

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Dec.2015

NJUJORK - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc danas je Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) predstavio Izvještaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u Strategiji okončanja rada Tribunala, koji se odnosi na period od 16. maja do 15. novembra 2015...Tužilac je izvjestio SB UN o...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Bramerc u SB UN o okončanju rada Tribunala

Izvor: B92, 10.Dec.2015, 00:50

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je SB UN predstavio Izveštaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u Strategiji okončanja rada Tribunala...Tužilac je izvestio SB UN o statusu četiri preostala prvostepena i tri žalbena postupka pred Tribunalom, te da Tužilaštvo očekuje izricanje prvostepenih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.