Ojdanić na privremenoj slobodi

Izvor: B92, 05.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ojdanić na privremenoj slobodi

(FoNet, arhiva)

Hag -- Haški tribunal odlučio da sutra na privremenu slobodu pusti generala u penziji Dragoljuba Ojdanića, kome sudi po optužnici za zločine nad Albancima na Kosovu 1999.

Sudsko veće predsedavajućeg Ijana Bonomija usvojilo je Ojdanićev zahtev da bude privremeno oslobođen iz humanitarnih razloga, a u vezi sa njegovim zdravstvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanjem. Prema odluci sudija, general Ojdanić će se u pritvor Tribunala u Sheveningenu vratiti u ponedeljak, 12. maja.

Za vreme boravka u Srbiji, čije su vlasti dale garancije za njegovo oslobađanje, Ojdanić će, na zahtev Tribunala, neprekidno biti pod nadzorom policije.

Tokom rata na Kosovu 1999, Ojdanić je bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije.

On je trećeoptuženi u procesu protiv tadašnjeg predsednika Srbije Milana Milutinovića, potpredsednika Savezne vlade Nikole Šainovića i generala Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića.

U četiri tačke oni su optuženi za prisilno premeštanje, deportaciju, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova u prvih šest meseci 1999.

Završne reči na ovom suđenju zakazane su za kraj jula.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.