OD HAGA KRILI OPTUŽENE I KOMPROMITUJUĆA DOKUMENTA

Izvor: Kurir, 12.Jul.2010, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OD HAGA KRILI OPTUŽENE I KOMPROMITUJUĆA DOKUMENTA

ZAGREB - Pripadnici hrvatskih obaveštajnih službi i policije, koji već mesecima istražuju nestanak artiljerijske dokumentacije iz operacije "Oluja", dobili su zadatak

ZAGREB - Pripadnici hrvatskih obaveštajnih službi i policije, koji već mesecima istražuju nestanak artiljerijske dokumentacije iz operacije "Oluja", dobili su zadatak da istragu intenzivno usmere prema bivšim zvaničnicima vojne bezbednosne službe (SIS), koji su od 1997. do 1999. bili zaduženi za >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << smišljeno opstruiranje hrvatske saradnje s Haškim sudom, piše riječki Novi list.

Haški tužilac Serž Bramerc, koji insistira da Hrvatska Hagu preda artiljerijske dnevnike, dobro je upoznat sa sadržajem SIS-ovih operativnih akcija "Hag" i "Sigma". Njihov osnovni smisao bio je da se umanji uloga Hrvatske u ratu u BiH, da se sakriju optuženi za ratne zločine i da se od suda sakriju dokumenti koji bi mogli da kompromituju i tadašnjeg predsednika Franju Tuđmana, ministra odbrane Gojka Šuška, ministra unutrašnjih poslova Ivana Jarnjaka, načelnika glavnog štaba Janka Bobetka, generale Antu Gotovinu, Mirka Norca i admirala i šefa obaveštajaca Davora Domazeta.

Za žrtvovanje su bili predviđeni HDZ-u manje bitni generali, kao što su Rahim Ademi za Medački džep i Tihomir Blaškić za procese o zločinima u BiH. Jedini operativac SIS-a iz grupe čiji je zadatak bio opstruiranje saradnje s Haškim tribunalom protiv koga su hrvatske vlasti pokrenule istragu je Marin Ivanović. On je u međuvremenu postao član Gotovininog advokatskog tima. Ivanović spada u manje važne pripadnike grupe koja je pripremala svedoke i ocenjivala šta se može poslati u Hag, a šta treba sakriti.

Tuđmanov sin Miroslav (na slici), Markica Rebić i Ante Gugić bili su šefovi vojnog segmenta obaveštajne zajednice u drugoj polovini 90-ih i idejni autori svih hrvatskih antihaških operacija do početka 2000. godine, piše list. Među operativcima najvažniji je bio major Stipan Udiljak, kao i više oficira koje je izabrao lično Markica Rebić.

Procena koja posebno zanima Haško tužilaštvo je ona od 29. jula 1999. godine u kojoj piše da se Hagu ne smeju dostavljati naređenja generala Gotovine iz "Oluje" i generala Norca iz akcije "Medački džep", kao ni dokumenti vezani za državnu politiku.

Jedan deo SIS-ovaca priključio se nakon 2000. timovima odbrane nekih haških optuženika, dok su pojedini među njima ostali u vojnom obaveštajnom sistemu i imaju i dalje kontakt s poverljivom dokumentacijom koja govori o hrvatskim vojnim operacijama za koje se interesovao Haški sud.

Neverovatno je da nikog od njih, osim Ivanovića, do sada niko ozbiljnije nije ispitivao o sudbini nestalih materijala o upotrebi artiljerije u "Oluji", ističe list.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.