Novinar kažnjen zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svedoka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinar kažnjen zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svedoka

HAG - Novinar Baton Hadžiu kažnjen je danas u Haškom tribunalu novčanom kaznom od 7000 evra, zato što je otkrio identitet zaštićenog svedoka koji je svedočio u procesu protiv jednog od bivših vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša Haradinaja.

Sudija Alfons Ori je izricajući presudu naveo da su potezi optuženog mogli da ugroze bezbednost svedoka i njegove porodice, kao i da su narušili poverenje u efikasnost programa zaštite svedoka Tribunala koje može >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da utiče na odvraćanje svedoka od saradnje sa Tribunalom, javila je RIMA.

Hadžiju nije prisustvovao izricanju presude, na šta je imao pravo, a Tužilaštvo je tražilo da bude kažnjen sa 15.000 evra.

On na suđenju pre mesec dana nije negirao da je objavio ime zaštićenog svedoka, ali je tvrdio da nije imao nameru da svedoka ugrozi, niti da na bilo koji način ometa sprovođenje pravde pred Tribunalom.

Navodeći pun identitet tog svedoka, Hadžiju je u tekstu opisao i da je bivši zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk na jednoj "tradicionalnoj albanskoj sedeljci" pomenuo ime svedoka i pitao prisutne "zna li iko išta o njemu", napominjući da će svedočiti protiv Haradinaja. Šuk je nedugo zatim smenjen sa dužnosti.

Baton Hadžiju, koji je vlasnik i urednik prištinskog dnevnika "Ekspres", uhapšen je 20. maja u Prištini i prebačen u Hag, gde je izjavio da nije kriv, a zatim je pušten na slobodu do današnjeg suđenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.