Hag: Dostavljeno 3.900 transkripata vlastima u Srbiji i BiH

Izvor: Blic, 30.Maj.2011, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Dostavljeno 3.900 transkripata vlastima u Srbiji i BiH

HAG - Haški sud dostavio je danas oko 3.900 stranica transkripata na lokalnim jezicima vlastima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Transkripti su dostavljeni u okviru projekta Pravda i ratni zločini, koji ima za cilj da poboljša sposobnost pravosudnih sistema u regionu da vode kompleksna suđenja u predmetima za ratne zločine pomažući pri transferu znanja i materijala pravnim stručnjacima u regionu.

Očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se da će dostavljanje transkripata na lokalnim jezicima omogućiti pravnim stručnjacima u regionu da efikasnije pristupe svedočenjima datim pred Haškim sudom i da ih koriste, saopštio je Tribunal.

Transkripti na lokalnim jezicima pripremaju se na osnovu audio-zapisa sudskih pretresa pred Haškim sudom.

Do oktobra 2010. godine transkripti postupaka bili su dostupni samo na engleskom i francuskom, zvaničnim jezicima Tribunala.

Specijalno tužilaštvi za ratne zločine Srbije ocenilo je da ovi transkripti predstavljaju dragocenu olakšicu koja će ubrzati procese utvrđivanja pune odgovornosti za ratne zločine počinjene tokom devedesetih godina.

Takođe je ocenilo da je nastavak i proširenje ovog projekta jedan od ključnih elemenata postepenog prenošenja odgovornosti za procesuiranje ratnih zločina s međunarodnog na nacionalni nivo.

Oko 9.500 stranica transkripata na bosanskom, hrvatskom ili srpskom, od ukupno 34.000 koje su već izrađene u sklopu ovog projekta, već je dostupno u bazi podataka Haškog suda - Sudski spisi.

Povezane vesti: Vekarić: Srbija i BiH ustupaju dokaze od 1. jula Bramerc: Ostaje otvoreno pitanje izručenja optuženih Odbrana zatražila oslobađanje Franka Simatovića Blagoje Simić odslužio hašku kaznu, vratio se kući Grubešić: Ukoliko Divjak bude izručen BiH biće na slobodi

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nešto i nama da stigne iz Tribunala

Izvor: Mondo, 31.Maj.2011, 06:56

Haški sud dostavio je juče oko 3.900 stranica transkripata na lokalnim jezicima vlastima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.