Nastavak suđenja u naredna tri dana

Izvor: RTS, 05.Jun.2011, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja u naredna tri dana

Pravni savetnik Vojislava Šešelja Boris Aleksić rekao da bi u naredna tri dana trebalo da se nastavi suđenje njegovom klijentu koji se tereti za nepoštovanje suda. Šešelj se nada da će Haški tribunal dozvoliti svedoci potvrde da su obelodanili svoje identitete pre nego što je to on učinio, naveo Aleksić.

Predsednik Srpske radikalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranke Vojislav Šešelj se nada da će Haški tribunal dozvoliti da deset svedoka potvrde da su obelodanili svoje identitete pre nego što je to učinio lider radikala, izjavio je danas Šešeljev pravni savetnik Boris Aleksić.

U naredna tri dana trebalo bi da se nastavi suđenje Šešelju, koji se tereti za nepoštovanje suda i koji je 4. februara 2010. godine optužen zbog toga što je u knjizi obelodanio identitet 11 zaštićenih svedoka.

Aleksić je naveo da je tužilac Bruk Makfanlin 2. juna zatražio od Tribunala da se ne prihvate ponuđeni dokazni predmeti Šešelja, koji je zatražio svedočenje 10 svedoka.

Haški tribunal i dalje ćuti o Šešeljevim zahtevima da se istraži pitanje pritiska na svedoke i pitanje ubijenih i umrlih Srba u Haškom tribunalu.

Aleksić je rekao da je Šešeljevo zdravlje pod "znakom pitanja" i da lider radikala i dalje boluje od srčanih aritmija.

O mogućnosti da Šešelj brani Mladića, Aleksić je rekao da Šešelj pomaže sve "časne Srbe, među kojma je Mladić jedan od najčasnijih", ali da formalno ne može da ga brani, jer je optužen od Haškog tribunala.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Lider radikala prvi put je optužen za nepoštovanje suda 21. januara 2009. godine i za objavljivanje podataka o zaštićenim svedocima, za šta je pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora.

On je 24. maja ove godine treći put optužen za nepoštovanje suda zbog odbijanja da sa svoje veb starnice ukloni informacije i identitete zaštićenih svedoka.

Lider radikala se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u februaru 2003. godine, a suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.