Meron: Karadziću presuda 2014., za Mladića se ne zna

Izvor: Glas javnosti, 09.Dec.2011, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meron: Karadziću presuda 2014., za Mladića se ne zna

HAG - Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron izrazio je očekivanje pred Savetom bezbednosti UN da će bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biti izrečena presuda tokom 2014. godine.

Podnoseći redovan šestomesečni izveštaj o radu Tribunala, Meron je podsetio da se pred sudom u Hagu vode suđenja protiv 35 osoba, a da se očekuje da sledeće godine budu izrečene presude protiv šest osoba.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Tribunala je ocenio da je nemoguće predvideti kada će biti izrečene presude Ratku Mladicu i Goranu Hadžiću, poslednjoj dvojici uhapšenih haških optuženika, navedeno je u saopštenju suda u Hagu.

Američki sudija, kome je ovo drugi mandat na mestu predsednika Tribunala, takođe, je rekao da je moguće da sud neće biti u stanju da haškom optuženiku Vojislavu Šešelju okonča žalbeni postupak do decembra 2014. godine.

On je naveo da će sledeće godine biti izrečena jedna pravosnažna presuda, a 2013. godine još pet pravosnažnih, uključujući i presudu Nikoli Šainoviću i četvorici srpskih generala osuđenih za zločine na Kosovu.

"Tribunal nastavlja da radi brzo koliko je to moguće, s obzirom na ograničenja koja postoji zbog ograničenih sredstava i potrebu da se obezbede najviši standardi pravednog suđenja", rekao je Meron.

Predlažući mere za ubrzavanje rada suda, on je predložio skraćenje vremena potrebnog za prevode presuda zapošljavanjem novih prevodilaca i poveravanjem tog posla saradnicima pod ugovorom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.