Malović: Nema smetnji za poternice

Izvor: B92, Tanjug, 04.Jul.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malović: Nema smetnji za poternice

Beograd, Banja Luka, Kraljevo -- Srbija će Interpolu preneti da je Haški tribunal rekao da nema smetnji za raspisivanje poternica u slučaju 'Dobrovoljačka'", kaže Snežana Malović.

"I dalje je na snazi naredba našeg suda za raspisivanje poternice. Važe i svi drugi akti suda i predmet je za nas i dalje aktivan", rekla je ministarka pravde Snežana Malović za "Politiku".

Ona je poručila da je za Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neprihvatljiv predlog pravosuđa BiH da se ovaj predmet procesuira u zemlji čiji su državljani okrivljene osobe.

Ministar policije Ivica Dačić označio je kao "apsolutni presedan" odluku centrale Interpola da suspenduje crvene poternice koje je Srbija raspisala za osumnjičenima u slučaju "Dobrovoljačka".

"Ministarstvo pravde i naš Interpol će učiniti sve da se ova situacija razjasni", rekao je Dačić, koji je nedaleko od Kraljeva prisustvovao manifestaciji "Veseli spust 2009", na reci Ibar.

Generalni sekretarijat Interpola suspendovao je crvene poternice koje je Beograd raspisao za 19 državljana BiH, optuženih za napade na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Dodik kritikuje Interpol

Premijer RS Milorad Dodik ocenio kao neprihvatljivu i sramnu odluku Interpola da suspenduje poternice iz Srbije protiv građana BiH u slučaju "Dobrovoljačke".

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je zbog napada na kolonu bivše Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992, raspisalo međunarodne poternice, između ostalih i za bivšim članovima ratnog Predsedništva BiH Ejupom Ganićem i Stjepanom Kljujićem.

Dodik je izjavio novinarima u Bijeljini da je tim činom "naše poverenje u međunarodno pravo i pravni sistem značajno ugroženo", kao i da zahtev za povlačenje poternica "nije donelo Veće ministara BiH niti su konsultovani predstavnici iz RS".

Premijer RS je kritikovao rad Tužilaštva BiH i istakao da ono, kao i Sud BiH, ne bi trebalo da postoje na način kao do sada, javili su mediji u RS.

Ministarstvo bezbednosti BiH saopštilo je da je Generalni sekretarijat Interpola doneo odluku kojom su crvene poternice Beograda protiv državljana BiH u slučaju "Dobrovoljačka ulica" definitivno obustavljene.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I dalje na snazi naredba našeg suda

Izvor: Politika, 03.Jul.2009, 23:05

Odluka Interpola nema uporište u međunarodnom pravu, a Haški tribunal je rekao da nema smetnji raspisivanju poternica, kaže Snežana Malović ..Snežana Malović, ministar pravde Srbije, ocenjuje da argumenti koje je naveo Interpol ne proističu iz pravila međunarodnog prava kao ni iz pravila koja...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.