Krvave ruke mudžahedina

Izvor: Politika, 14.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krvave ruke mudžahedina

Iako su nad Srbima i Hrvatima u BiH počinili brojne zločine, samo jedan „Alahov ratnik” je osuđen i to za učešće u otmici četvorice travničkih Hrvata i Srbina Dragoljuba Popovića

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka, 14. januara – Da su mudžahedini, koji su se borili u sastavu bošnjačke Armije BiH, počinili stravične zločine nad Srbima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini utvrdio je, u procesu protiv generala Rasima Delića, i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Haški tribunal. Ratni komandant Glavnog štaba Armije BiH osuđen je na tri godine zatvora zbog toga što nije sprečio pripadnike jedinice „El mudžahedin” da okrutno postupaju prema zarobljenim Srbima. Osim njega, za ratne zločine mudžahedina do sada je osuđen samo Abduladhim Maktouf. Njega je sud BiH osudio na pet godina zatvora zbog učešća u otmici četvorice travničkih Hrvata i Srbina Dragoljuba Popovića, kome su mudžahedini u jesen 1993. u logoru Orašac ritualno odsekli glavu.

Postoje brojni dokumenti i svedočenja, pa i krivične prijave koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnelo protiv boraca na Alahovom putu.

Prvo svedočanstvo o svireposti mudžahedina ostavili su oni i to u svom logoru, u Jablanici kod Tešnja, koji je u septembru 1992. godine zauzela Vojska Republike Srpske. Tu su pronađene fotografije mudžahedina sa odsečenim glavama trojice srpskih vojnika – Blagoja Blagojevića, Brane Đurića i Nenada Petkovića. Od tada pa do kraja rata, mudžahedini su nemilosrdno ubijali zarobljene vojnike i civile, i Srbe i Hrvate.

Prema Srbima su posebno bili okrutni pred kraj rata, kada se gubi trag grupi od 64 srpska borca i civila zarobljena na Ozrenu. Tu su, pored ostalog, odsecanjem glava ubili Momira Mitrovića, Predraga Kneževića i Gojka Vujičića. Tela sedmorice na Ozrenu zarobljenih srpskih boraca nađena su pretprošle godine. Patolog dr Željko Karan je utvrdio da su oni ubijeni oštrim predmetima – najverovatnije sabljama. Dva skeleta su bila kompletna, a ostali su bili obezglavljeni.

Na šta su u julu i septembru 1995. godine ličili Ozren i Vozuća, sarajevskim „Danima” je pre dve godine ispričao Adnan Mešanović, bivši borac odreda „El mudžahedin”, koji je kasnije postao protivnik i radikalnog islamizma i nasilja. Ističući da nije učestvovao u borbama na Ozrenu i za Vozuću, on je rekao: „Izađem, na primer po doručak, zaobiđem ovde uvo, onde glavu, tamo trup”. O okrutnosti mudžahedina postoji i svedočanstvo Rade Dragičević, kojoj su trojica Alahovih ratnika 28. decembra 1992. godine u Donjoj Bioči kod Ilijaša, pred njom, silovala i ubila devetogodišnju kćerku Mirjanu.

Bezobzirnost mudžahedina osetili su i Hrvati, pogotovo u srednjoj Bosni. Početkom 1993. godine, mudžahedini su, prema svedočenju Ali Ahmeda Ali Hamada – teroriste pokajnika, u Gučoj Gori zaklali dvadesetak Hrvata, čija su tela posle isekli motornim pilama. Ali Hamad nije učestvovao u napadu na Guču Goru, a o zločinu nad Hrvatima pričao mu je Abu Mina. Početkom juna mudžahedini su streljali tridesetak Hrvata iz sela Maline i Bikoše, koji su predali Armiji BiH. Zlodela mudžahedina nad Hrvatima istraživao je hrvatski publicista Ivica Mlivončić. U njegovoj knjizi „Zločin sa pečatom” opisani su i zločini nad zarobljenim Hrvatima u Miletićima, Maljinama i Buhinim kućama, u kojima su učestvovali i mudžahedini.

Bugojanski Hrvat Željko Miloš je verovatno jedini zarobljenik koji je uspeo da pobegne mudžahedinima. On je sa još 25 Hrvata bio odveden u selo Rostovo, u kojem je bio centar za obuku boraca na Alahovom putu. O onome što je video i doživeo u Rostovu, Miloš je zagrebačkom „Globusu” rekao: „Mudžahedini obuku završavaju ubijanjem zarobljenika. Na taj način, kažu, stiču iskustvo smrti i oslobađaju se obzira prema životu”.

------------------------------------------------------------------

Pantelić: Nismo dobili zahtev Ali Hamada

U ambasadi Srbije u Sarajevu juče smo saznali da ona nije dobila zahtev bivšeg mudžahedina i teroriste pokajnika Ali Ahmeda Ali Hamada da mu se odobri privremeni boravak u Srbiji. „Ako dobijemo zahtev Ali Hamada, mi ćemo ga proslediti nadležnim organima u Srbiji. Oni će odluku doneti na osnovu Zakona o boravku i kretanju stranaca i azilu”, izjavio je našem listu konzul Dragiša Pantelić.

Bivši oficir Al Kaide i komandir čete u odredu „El mudžahedin” Ali Hamad je dobio rešenje o proterivanju iz BiH. On bi hteo da mu Srbija odobri privremeni boravak, jer je, pored ostalog, voljan da sarađuje sa njenim tužilaštvom za ratne zločine, odnosno da ispriča sve što zna o zločinima mudžahedina, njihovim vezama sa bošnjačkim političkim i vojnim vrhom. I da, ako dođe do podizanja optužnica, pred sudom svedoči, kao što je svedočio i u procesu protiv Rasima Delića, koji je vodio Haški tribunal.

Boro Marić

[objavljeno: 15/01/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vekarić: Zanima nas Ali Hamad

Izvor: B92, 15.Jan.2009, 21:37

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zainteresovano je za svedočenje Ali Hamada o zločinima mudžahedina tokom rata u BiH, kaže portparol Tužilaštva Bruno Vekarić... Gostujući u emisiji Poligraf TV B92, Vekarić je rekao da bi svedočenje tog bivšeg osuđenog teroriste, koji je svedočio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.