Izvor: B92, 15.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Zanima nas Ali Hamad

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zainteresovano je za svedočenje Ali Hamada o zločinima mudžahedina tokom rata u BiH, kaže portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

Gostujući u emisiji Poligraf TV B92, Vekarić je rekao da bi svedočenje tog bivšeg osuđenog teroriste, koji je svedočio i pred Haškim tribunalom u procesu protiv generala BiH Rasima Delića, moglo da baci svetlo na stravična ubistva i zločine koje su počinili pripadnici odreda "El Mudžahid" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u selu Livade, u kojem je bio njihov logor.

Vekarić je rekao da su u tom logoru izvršeni zločini "koje ljudski um teško može da zamisli" poput odsecanje glava i nabijanja zarobljenih Srba ili Hrvata na kolac.

On je izjavio da tužilaštvo želi da čuje šta ima da kaže Ali Hamad kako bi videlo da li može da uspešno završi pretkrivični postupak i ubedi sudsko veće da se otvori taj slučaj.

Dodao je da bi, u tom slučaju, Tužilaštvo komuniciralo sa kolegama u BiH i u Hrvatskoj kako bi se procedura nastavila.

Tridesetosmogodisnji Ali Hamad je bivši terorista. Kao mladić postao je član al Kaide, vojnu obuku završio je u Avganistanu, a u BiH došao je 1992. godine. Bio je borac u odredu "El Mudžahid" a zatim i komandir čete.

Posle rata osuđen je na 12 godina zatvora zbog učešća u napadu auto-bombom na hrvatski deo Mostara 1997. godine. Po izlasku iz zatvora vlasti BiH su ga 30. decembra 2008. godine proterale i smestile u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.