Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić se žalio na odluku o sporazumu o imunitetu

HAG - Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić uložio je danas žalbu na odluku sudskog veća Haškog tribunala kojom je odbijen njegov predlog za odbacivanje optužnice i obustavljanje postupka protiv njega na osnovu sporazuma o imunitetu koji je zaključio s američkim diplomatom Ričardom Holbrukom.

U žalbi koja je danas objavljena u Haškom tribunalu, Karadžić je od žalbenog veća zatražio da ukine prvostepenu odluku i da naloži sudskom veću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da obavi preliminarno saslušanje svedoka koji bi potvrdili postojanje sporazuma Karadžić - Holbruk.

Karadžić je svoj predlog od 25. maja za odbacivanje optužnice zasnovao na tvrdnjama da mu je Holbruk tokom sastanka sa srpskim i bosanskim zvaničnicima u Beogradu 18. i 19. jula 1996. obećao imunitet od Tribunala u Hagu, odnosno da neće biti uhapšen i izručen ukoliko se povuče iz politike i javnog života.

Nekadašnji lider bosanskih Srba tvrdi da je Holbruk delovao u ime Saveta bezbednosti UN koji je osnovao Haški tribunal i da je sporazum obavezujući za Tribunal i da isključuje njegovu odgovornost.

Holbruk je sve te navode odbacio, navodeći da Karadžiću nikad nije obećano da neće biti procesuiran u Hagu, dok je Tribunal u više navrata, pa i u odluci na koju je žalba izjavljena zauzeo stav da sporazum čak i da je postojao nije obavezujući za tu instituciju.

Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. u Beogradu, posle 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a 30. jula je izručen Tribunalu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.