Kandidatura uz haški uslov

Izvor: RTS, 24.Okt.2010, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidatura uz "haški uslov"

Šefovi diplomatija EU verovatno će postići politički dogovor da se učini novi korak ka davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, uz jasnu obavezu saradnje Beograda sa Haškim sudom, navode izvori u Briselu.

Ministri spoljnih poslova država Evropske unije odlučivaće u ponedeljak, na sastanku Saveta za opšte poslove u Luksemburgu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o prosleđivanju aplikacije Srbije za članstvo u Uniji na razmatranje Evropskoj komisiji.

Uoči sastanka u Luksemburgu potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić, u intervjuu "Politici" istakao je da Srbija veruje u pozitivan ishod sastanka, ali da dosadašnje iskustvo sa Unijom nalaže i oprez.

Đelić, koji će predvoditi delegaciju Srbije u Luksemburgu, rekao je i da će se kroz seriju bilateralnih susreta do poslednjeg momenta boriti za pozitivan ishod.

Najavio je i da će Vlada do kraja godine usvojiti Akcioni plan za ispunjavanje uslova za dobijanje statusa kandidata i početak pregovora o članstvu u EU.

Izvori u Briselu navode da će ministri verovatno postići politički dogovor da se učini korak ka davanju Srbiji statusa kandidata, uz jasnu obavezu saradnje vlasti u Srbiji sa Haškim sudom.

Prosleđivanje zahteva Srbije podržavaju sve članice EU, osim Holandije koja je tražila da se odluka odloži do sledećeg izveštaja glavnog haškog tužioca.

Holandija traži da se snažno naglasi obaveza saradnje sa Tribunalom u Hagu i neizostavno  hapšenje dvojice preostalih odbeglih optuženika, rekli su novinarima izvori belgijskog predsedništva EU.

U pripremama sastanka u Luksemburgu pokazalo se da Holandija, najverovatnije, neće blokirati kandidaturu Srbije. Ipak, uz zeleno svetlo, očekuje se i donošenje zaključka, da nijedan sledeći korak neće biti moguć bez jednoglasne ocene Saveta ministara da postoji puna saradnja sa Hagom.

Belgija kao predsedavajuća, insistira na tome da se moraju uvažiti povoljni koraci Srbije u saradnji sa Unijom, posebno o dijalogu o Kosovu i da je Srbija ključna zemlja za stabilnost Zapadnog Balkana.

Očekuje se da će Komisija izraditi mišljenje za šest meseci, uz slanje upitnika vlastima u Beogradu i ocenu odgovora Srbije o sprovedenim reformama.

Na pitanje novinara da li će se o kandidaturi Srbije odlučivati većinom ili jednoglasno, odgovor zvaničnika u Briselu je glasio da je to ipak stvar dogovora, jer i sam temeljni akt EU, "Ugovor iz Lisabona", na to ne daje jasne odgovore.

Ravnoteža dva cilja

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević očekuje da će ministri spoljnih poslova EU nastojati da pronađu kompromis između potrebe da se Beogradu omogući napredak u procesu evrointegracija i neophodnosti da se osigura završetak saradnje sa Haškim tribunalom.

"Nadam se da će naš zahtev za članstvo biti prosleđen Evropskoj komisiji što pre. Ovo je prva prilika za tako nešto, ali to jeste odluka koju donose zemlje članice uvažavajući sa jedne strane želju da Srbija napreduje, a sa druge strane želju da vide da kriterijumi koji su važni za napredovanje budu ispunjeni. Verujem da će se rešenje tražiti upravo u vaganju ta dva cilja", rekla je Delević agenciji Tanjug.

Prema njenim rečima, imperativ da se saradnja sa Haškim tribunalom okonča, tako što će dvojica preostalih optuženika biti uhapšeni, svakako će ostati uslov za napredovanje Srbije ka EU na svakom sledećem koraku.

"Mislim da prostor za dogovor postoji u razmišljanju kako najbolje ostvariti cilj saradnje sa Haškim tribunalom: da li podržavanjem Srbije koja želi da se promeni ili naglašavanjem politike uslovljavanja", istakla je Delević, i ocenila da će šefovi diplomatija EU u ponedeljak "nastojati da najbolje uravnoteže ta dva cilja".

Ona smatra da će ministri spoljnih poslova EU tretirajući pitanje kandidature Srbije tragati za konsenzusom, odnosno da se neće ići na preglasavanje Holandije.

"Pitanje prosleđivanja zahteva za članstvo ranije je tretirano kako tehničko pitanje, ali u poslednje vreme je određini broj zemalja na stanovištu da je to političko pitanje, i da stoga zahteva konsenzus svih zemalja članica", rekla je Delević.

"Ukoliko bi bila postignuta saglasnost da zahtev Srbije za članstvo bude prosleđen Evropskoj komisiji to bi značilo upućivanje upitnika i davanje mandata komisiji da počne izradu mišljenja o našem zahtevu za članstvo", navela je Delevićeva.

Kako je naglasila, Srbija, ukoliko se to dogodi, ne bi trebalo da se bavi pitanjem kada predstoji sledići korak na kojem bi mogla biti zaustavljena zbog neokončanja saradnje sa Haškim tribunalom, već kako da što pre odgovori na taj uslov.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.