Josipović: Na nekim područjima je bilo zločina i sa naše strane

Izvor: Glas javnosti, 06.Sep.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Na nekim područjima je bilo zločina i sa naše strane

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da će hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku oduzeti odličja i činove ukoliko ih Haški tribunal proglasi krivim za zločine nad srpskim civilima u toku i nakon akcije Hrvatske vojske "Oluja" 1995. godine.

On je rekao da treba pričekati odluku Haškog tribunala, jer je jedino sud taj koji može utvrditi da li se neko ogrešio o norme međunarodnoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prava ili nije.

"Naravno, želeli bismo da odbrane hrvatskih generala uspeju u svojim namerama, ali moramo da znamo da je na nekim područjima bilo zločina i sa naše strane, te da, kao što se to događa i pred našim sudovima, treba videti ko je za to odgovoran", naglasio je Josipović.

On je dodao da će u slučaju hrvatskih generala postupiti, kao i u slučaju osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša, kome je oduzeo odličja i činove.

"Zakon je zakon i ako ćemo ga selektivno provoditi onda to nije dobro", rekao je Josipović gostujući na Radiju Dubrovnik.

Tužilaštvo je u završnom podnesku za Gotovinu tražilo kaznu do 27 godina zatvora, za Markača do 23, a za Čermaka do 17 godina zatvora.

Odbrana traži oslobađajuću presudu za svu trojicu generala koji se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio trajno uklanjanje srpskih civila sa područja Krajine u leto 1995. godine.

Da, samo ne na nekim mestima, vase proterivanje Srpskog naroda sa rodnih ognjista sirom prostora do pre dve decenije nepostojece drzave Hrvatske je ratni zlocin koji se nebi smeo skrivati, i koji bi nasi visoki srpski politicari trebali potencirati u svim razgovorima s vama i onima koji im diktiraju da to ne pominju i da vode nasu drzavu u propast

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.