Holandija počinje ratifikaciju SSP

Izvor: B92, 30.Jun.2011, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija počinje ratifikaciju SSP

Hag -- Odbor za evropske poslove holandskog parlamenta odlučio da počne proceduru ratifikacije sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom.

To je za agenciju Beta izjavio poslanik vladajuće Hrišćansko-demokratske partije Henk-Jan Ormel koji je i predložio da ratifikacija sporazuma bude stavljena na dnevni red donjeg doma parlamenta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Očekuje se da će parlament u Hagu, na plenarnoj sednici, o ratifikaciji raspravljati u septembru, precizirao je Ormel.

Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već je u parlamentu, a partije će do septembra dostaviti pisane stavove o tom aktu.

Početkom juna, Odbor za evropske poslove bio je odbio Ormelov predlog da na dnevni red parlamenta stavi ratifikaciju Sporazuma, uz obrazloženje da je potrebno dodatno vreme za proučavanje izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije.

Holandija je dugo svaki korak u približavanju Srbije Evropskoj uniji uslovljavala punom saradnjom Beograda sa Tribunalom, podrazumevajući

hapšenje generala Ratka Mladića. Pošto je Srbija, krajem maja, uhapsila i izručila u Hag generala Mladića, šef holandske diplomatije Uri Rozental je ocenio da je Srbija načinila korak ka EU.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, do sada je ratifikovalo 18 od 27 država članica EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.