Holandija počinje ratifikaciju SSP

Odbor za evropske poslove holandskog parlamenta odlučio da počne proceduru ratifikacije sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2011.

11:55

Default images

To je za agenciju Beta izjavio poslanik vladajuće Hrišćansko-demokratske partije Henk-Jan Ormel koji je i predložio da ratifikacija sporazuma bude stavljena na dnevni red donjeg doma parlamenta.

Očekuje se da će parlament u Hagu, na plenarnoj sednici, o ratifikaciji raspravljati u septembru, precizirao je Ormel.

Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već je u parlamentu, a partije će do septembra dostaviti pisane stavove o tom aktu.

Početkom juna, Odbor za evropske poslove bio je odbio Ormelov predlog da na dnevni red parlamenta stavi ratifikaciju Sporazuma, uz obrazloženje da je potrebno dodatno vreme za proučavanje izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije.

Holandija je dugo svaki korak u približavanju Srbije Evropskoj uniji uslovljavala punom saradnjom Beograda sa Tribunalom, podrazumevajući
hapšenje generala Ratka Mladića. Pošto je Srbija, krajem maja, uhapsila i izručila u Hag generala Mladića, šef holandske diplomatije Uri Rozental je ocenio da je Srbija načinila korak ka EU.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, do sada je ratifikovalo 18 od 27 država članica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: