Haški tužioci najviše pretili svedocima na suđenjima Miloševiću i Šešelju

Izvor: Press, 20.Avg.2010, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tužioci najviše pretili svedocima na suđenjima Miloševiću i Šešelju

Haški istražitelji i tužioci najviše su pretili i zastrašivali svedoke na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Vojislavu Šešelju, zbog čega je u Hagu pokrenut postupak protiv bivše tužiteljke Karle del Ponte i njenih saradnika. Advokat Toma Fila kaže da je najbrutalniji od svih tužilaca bio Džefri Najs, koji je čak i na sudu otvoreno pretio svedocima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dok radikal Ljubiša Petković kaže da mu je haški tužilac otvoreno nudio novac i lagodan život u inostranstvu samo da svedoči protiv lidera radikala.Ljubiša Petković objašnjava za Press kako je u Hagu osuđen na četiri meseca zatvora jer nije hteo da optuži Šešelja.
- Pozvali su me 2005. u kancelariju Haškog tribunala u Beogradu da kao bivši načelnik Ratnog štaba SRS svedočim o dobrovoljcima. Dao sam izjavu i mislio da sam završio sa njima, ali su me godinu dana kasnije pozvali opet i rekli da sam sada osumnjičen jer ne govorim istinu. Razgovarao sam sa istražiteljem Paolom Pastoreom i tužiocem Danijelom Sektorom, kojima sam ponovio sve što sam rekao i prvi put, ali tada kreću ucene i podmićivanja - priča Petković.
Novac ili zatvor
On dodaje da ga 2006. tužilac upozorava da mu preti opasnost od Šešeljevih ljudi.
- Služili su se najprljavijim trikovima. Tužilac mi je kazao da je Šešelj preko svoje žene javio da sam ja njihov svedok i da mi preti opasnost. Pastore mi je otvoreno nudio da moju porodicu odmah skloni kod prijatelja u Sloveniju, a da ćemo, kad sve prođe, dobiti i novac. Nije pominjao sumu, ali je rekao da bih dobio toliko da možemo svi zajedno da živimo negde u svetu - priča Petković i dodaje:
- U maju 2008. me pozivaju da svedočim protiv Šešelja. Kada sam odbio, stigao mi je nalog Sudskog veća da dođem u maju, ali nisu precizirali datum. Pošto se nisam pojavio13. maja na suđenju, Pretresno veće je izdalo poternicu za mnom, a naša policija me uhapsila 27. maja. Na suđenju sam se izjasnio da nisam kriv, ali su me 11. septembra osudili na četiri meseca zatvora zbog nepoštovanja suda - kaže Petković.
Najgori je Džefri Najs
Vrsni poznavalac rada Haškog tribunala Ljiljana Smajlović podseća da je tužilac Džefri Najs u procesu protiv Miloševića u više navrata javno priznao da njegovi svedoci ne govore istinu:
- Jednom je čak tražio da, umesto većeg broja svedoka, svedoči istražitelj Tužilaštva koji bi „sažeo" njihove iskaze. Milošević je tvrdio da su pojedini svedoci počinili krivično delo lažnog svedočenja, ali je sud ostao gluv na njegove primedbe - kaže Smajlovićka.
Advokat Toma Fila kaže da je zastrašivanja i pretnji najviše bilo tokom procesa Miloševiću i Šešelju .
- Tužilac Džefri Najs je u Beogradu otvoreno pretio svedocima da moraju lažno da svedoče, pritiskao ih, ucenjivao, govorio im „videćete vi...". Ti ljudi su mi pričali da se Najs ponašao izuzetno bahato i osiono. Zamislite čoveka koji dođe u tvoju zemlju, gde si rođen, i preti ti da ćeš ovako ili onako proći ako ne svedočiš kako ti on kaže. Najs je i tokom suđenja javno pretio svedocima! Ja takvog čoveka u životu nisam sreo - kaže Fila.   
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.