Haški tribunal smanjio kaznu Nikoli Šainoviću

Izvor: TimockeVesti.net, 23.Jan.2014, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tribunal smanjio kaznu Nikoli Šainoviću

Haški tribunal u četvrtak je smanjio kazne trojici bivših političkih vojnih i policijskih zvaničnika Srbije i SRJ zbog progona i drugih zločina nad Albancima na Kosovu, od marta do juna 1999.
Pravosnažnom presudom, Nikoli Šainoviću je kazna sa 22 godine smanjena na 18 godina zatvora; Sretenu Lukiću sa 22 godine na 20 godina zatvora, a Vladimiru Lazareviću sa 15 godina na 14 godina zatvora.
Nikola Šainović, rođen je u Boru i bivši je premijer Srbije i potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << vlade Jugoslavije.
Haški tribunal je februara 2009. godine osudio Šainovića na 22 godine zatvora, na osnovu optužnice koja ga je teretila za ratne zločine na Kosovu i Metohiji tokom 1999.
Biografija
Šainović je diplomirao hemiju na Univerziteu u Ljubljani. Političku karijeru je nakon povratka u rodno mesto počeo u Savezu komunista Jugoslavije, a nakon raspada stranke postao je član Socijalističke partije Srbije. Za zamenika premijera Srbije imenovan je 1991,
Februara 1993, nakon vanrednih parlamentarnih izbora, izabran je za premijera Srbije. Na toj dužnosti bio je do 1994. Za potpredsednika vlade SR Jugoslavije imenovan je 22. februara 1994.
28. novembra 1995. je izabran za člana glavnog odbora SPS-a i člana izvršnog odbora stranke. 2. marta 1996. je postao potpredsednik SPS-a, a na tom mestu je ostao do 24. aprila 1997.
Slobodan Milošević je poverio Šainoviću da predsedava Komisijom za saradnju sa verifikacionom misijom OEBS-a na Kosovu i Metohiji i bio je jedan od srpskih predstavnika pregovorima u Rambujeu u februaru 1999.
Haški tribunal je podigao zajedničku optužnicu protiv Miloševića, Šainovića, Milana Milutinovića, Dragoljuba Ojdanića i Vlajka Stojiljkovića, maja 1999. godine, koja ih je teretila da su planirali, podsticali, naredili, počinili ili na drugi način pomagali i podržavali hotimičnu i široko rasprostranjenu ili sistematsku kampanju terora i nasilja uperenu protiv albanskog civilnog stanovništva.
Nikola Šainović se predao 2. maja 2003, nakon čega je prebačen u Haški tribunal. Na prvom pojavljivanju 3. maja 2003. se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Na privremenu slobodu do početka suđenja pušten je 15. aprila 2005.
Nikola Šainović je 26. februara 2009. osuđen na zatvorsku kaznu od 22 godine zatvora, računajući vreme njegovog pritvora u Hagu.[1]

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.