Haški tribunal se još jednom osramotio

Izvor: Mondo, 11.Feb.2016, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Haški tribunal se još jednom osramotio"

Haški tribunal je Srbiju zamenio sa nekom kolonijom ili je pogrešno pomislio da ima protektorat nad Srbijom, poručio je danas ministar Aleksandar Vulin. Potpredsednik Vlade Ljajić: Tražimo samo malo poštovanja.

Foto: TANJUG/ MARKO ÐOKOVIC Aleksandar Vulin

Komentarišući ponašanje Haškog tribunala prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahteva za hapšenje troje radikala, Vulin je istakao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Srbija suverena, samostalna i slobodna zamlja sa kojom niko tako ne može da razgovara i sa kojom niko tako ne može da se ponaša.

Ono što smo gledali juče je bila velika sramota za Haški tribunal, za međunarodno pravo i takvim ponašanjem i pristupom prema suverenoj i slobodnoj zemlji se potvrđuje ono najgore što smo mislili o Haškom tribunalu"  ,rekao je Vulin novinarima u parlamentu.

Dodao je da je Haški tribunal imao zadatak da pomiri narode na prostoru bivše Jugoslavije i kazni zločince, a da se sada kada mu se mandat privodi kraju ne može reći da je nekog pomirio, da je doveo do pravde i da je kaznio zločince, posebno one koji su zločine počinili nad Srbima.

”Haški tribunal se još jednom osramotio i nadam se da je svet mogao da vidi šta je Haški tribunal napravio od sebe i šta je uradio od nečega što je trebalo da bude institucija UN. Srbija nije protektorat i zato će se Srbija služiti svojim zakonima i voditi računa o svojim interesima, kada bude razmišljala o onome što se juče desilo” , napomenuo je Vulin.

LJAJIĆ: ISPUNIĆEMO OBAVEZE, ALI...

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je Srbija potpuno posvećena ispunjavanju obaveza prema tom sudu, ali da očekuje minimum poštovanja sa druge strane.

"Dugo se bavim problemom Haškog tribunala i ovo je prvi put da se na ovakav način predstavnici tog suda ponašaju prema bilo kojoj strani u procesu. Bilo je perioda kada ta saradnja nije bila na najvišem nivou, imali smo različita gledišta po različitim pitanjima, ali ovakav odnos zaista nikad nije zabeležen", rekao je Ljajić.

"Šešelj je bezuslovno pušten ili bolje rečeno najuren iz tog suda, Hag je hteo da se reši tog balasta, a onda su zahtevali da se Šešelj vrati", podsetio je Ljajić.

Srbija, istakao je on, u postupku ništa nije učinila loše ni neprofesionalno, već je sve greške napravio Tribunal.

"Od toga da neko leži 12 godina bez presude, do puštanja pa zahteva da se Šešelj vrati. Mi smo bili bukvalno posmatrači, niti nas je ko pitao, niti nas je ko konsultovao, a onda se od Srbije traži da svoje obaveze izvršava u vrlo nezgodnom trenutku", rekao je Ljajić.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.