Haška presuda značajna za Srbiju

Izvor: RTS, 30.Maj.2013, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haška presuda značajna za Srbiju

Premijer i srpski zvaničnici pozdravili oslobađajuću presudu Stanišiću i Simatoviću.

Oslobađajuća presuda haškog tribunala u slučaju  Jovice Stanišića i Franka Simatovića značajna je za državu Srbiju, izjavio je premijer Ivica Dačić.

"Ovakva presuda je od velikog značaja za Republiku Srbiju. Vlada Srbije se zalagala i zalaže se za fer suđenja pred Haškim tribunalom, jer je to jedini način da se utvrdi istina o zločinima i steknu uslovi za pomirenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i obezbeđivanje trajnog mira i stabilnosti u regionu", navodi se u pisanoj izjavi premijera.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je Savet u slučaju Franka Simatovića i Jovice Stanišića, i tužilaštvu i odbrani dostavio sve što je traženo, i da je to rezultiralo današnjom oslobađajućom presudom.

"Ne želimo da komentarišemo oslobađajuću presudu, ali mogu da kažem da je Savet uradio sve i za tužilaštvo i za odbranu što je od nas traženo. Dostavljena je sva potrebna dokumentacija, uključujući i onu iz arhiva", rekao je Ljajić.

Ljajić je podsetio da su u tom slučaju i svedoci bili oslobođeni čuvanja državne tajne.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine tražiće od Haškog tribunala dokaze iz predmeta protiv bivših funkcionera Službe državne bezbednosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića, jer su mnogi zločini pomenuti u tom slučaju predmet predistražnih postupaka u Srbiji.

"Mnogi od zločina koji su pomenuti u ovim optužbama predmet su predistražnih postupaka u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, u kojima se trudimo da otkrijemo neposredne počinioce i nalogodavce, i zbog toga ćemo tražiti od Tribunala u Hagu dokaze i iz ovog predmeta", naveo je u pisanoj izjavi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Vukčević je, komentarišući oslobađajuću odluku, podsetio da je to bio jedan od najdužih postupaka pred Haškim tribunalom, zbog dosta složenih pravnih pitanja na koje je sud trebalo da pruži odgovore.

"U konkretnom slučaju, Pretresno veće je stalo na stanovište da optuženi nisu krivi za zločine neposrednih počinilaca koje im je na teret stavilo Tužilaštvo Haškog tribunala, kao i da nisu imali kriminalnu nameru za sprovođenje zajedničkog zločinačkog poduhvata", naveo je Vukčević.

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović smatra da oslobađajuća presuda Haškog tribunala Stanišiću i Franku Simatoviću neće doneti ni istinu ni pravdu za žrtve zločina koji su se desili na prostoru Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ta presuda biće izvor novih nerazumevanja onoga što se dogodilo tokom rata, rekla je Orlović.

Bivša direktorka te nevladine organizacije Nataša Kandić izjavila je da je "zapanjena" oslobađajućom presudom Stanišiću i Simatoviću u Haškom sudu.

"Moram da priznam da sam zapanjena, presuda i obrazloženje koje je dato ne slažu se sa činjenicama koje su do sada i na zdravorazumskom nivou bile očigledne", rekla je Kandićeva.

Odlukom Tribunala u Hagu iznenađena je i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko.

"To je stvarno veliko iznenađenje za mene, s obzirom na odgovornost koju su oni nosili sve vreme rata u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. U ostalom, njihovo učešće u ratu je bilo dosta dobro osvetljeno na suđenju Slobodanu Miloševiću", rekla je Biserko.

Biserko je rekla i da je "izlazna strategija" Tribunala da amnestira sve države u regionu, a svu odgovornost stavi na hrvatske i bosanske Srbe, kojima, po njenim rečima, "kao da niko nije pomagao".

Reakcije iz Hrvatske i BiH

Majke žrtava genocida u BIH izrazile su ogorčenje zbog odluke Tribunala.

"Prošlost ne možemo vratiti ali presude za zločince trebaju biti izrečene, zbog opomene mlađim generacijama", kazala je Hatidža Mehmedović, predsednica udruženja Srebreničke majke.

Stranka demokratske akcije iznenađena je odlukom Haškog tribunala.

"Oslobađanje generala Perišića, a sada Stanišića i Simatovića, činjenice su koje pokazuju i dokazuju da je promenjena politika Haškog tribunala sa primarnim ciljem da se Srbije abolira od odgovornosti za učešće u ratovima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, navodi se u saopštenju te stranke.

Advokat Luka Mišetić, koji je u Hagu zastupao oslobođenog hrvatskog generala Antu Gotovinu, ocenio je današnju presudu grotesknom.

"Haška istorija znači da je Zagreb bio umešan u zločine u BiH, a Beograd nije", rekao je Mišetić, prenosi agencija Hina.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Žarko Puhovski izjavio je, međutim, da se Tribunal u Hagu bavi pojedinačkim slučajevima.

"Važno je shvatiti da se sud, s manjim ili većim greškama, bavi pojedinačnim slučajevima, a ne nacijama ili državama", rekao je Puhovski.

 
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.