Hag digao ruke od Šešelja

Izvor: Vesti-online.com, 17.Mar.2016, 03:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag digao ruke od Šešelja

Višemesečno natezanje oko (ne)izručenja lidera radikala očigledno se smučilo i sudijama Tribunala. Sudsko veće Haškog tribunala, naime, donelo je juče odluku da 31. marta u 10 sati izrekne prvostepenu presudu Vojislavu Šešelju bez njegovog prisustva.

U obrazloženju koje je potpisao sudija Mandijaje Nijang, navodi se da će presuda biti izrečena bez Šešeljevog prisustva, "ne zato što se njegovo prisustvo ne zahteva, već zato što on odbija da bude prisutan i što >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << srpske vlasti ne primenjuju adekvatna sredstva da ga na to primoraju".

U odluci je lideru radikala naloženo da se do 22. marta izjasni da li želi da mu iz Haga organizuju video-link, kako bi pratio izricanje presude.

U telefonskom razgovoru za "Vesti" Šešelj je ocenio da će ovu odluku komentarisati tek kada mu i zvanično bude uručena.

- Principijelno nijednu odluku Haškog tribunala ne komentarišem pre nego što je dobijem u pisanoj formi i to na srpskom jeziku. Tek kada vidim šta u njoj stoji onda ću reći šta mislim i odlučiti da li ću prihvatiti da preko video-linka iz Beograda pratim izricanje kazne - kaže Šešelj.

Sagovornici "Vesti", advokati koji su u Hagu branili više optuženih Srba, kažu da ovakva odluka nije presedan, ali da može biti naznaka "oslobađajućoj" ili presudi koja će "pokriti" 12 godina Šešeljevog pritvora.

Borivoje Borović kaže da u Pravilniku i Statutu Haškog tribunala nigde decidno ne stoji da okrivljeni mora biti prisutan prilikom izricanja presude, te da je sudsko veće najverovatnije iskoristilo taj "osnov".

- Sud je mogao da donese obavezujući nalog za Srbiju da Šešelj bude izručen Tribunalu. Tada bi bilo nebitno da li se tim pitanjem bavi Vlada Srbije ili Ministarstvo pravde. Ovo može, ali ne mora biti dogovor sa vlašću u Beogradu, ne isključujem političku pozadinu svega. Moj osećaj je da će presuda u svemu poklopiti Šešeljev period u pritvoru. Ne postoje dokazi za osuđujuću presudu, zbog čega bi Šešelj morao biti oslobođen, ali ukoliko sudije budu "politički" razmišljale, ta presuda onda može biti u rangu kazni izrečenih srpskim generalima - pretpostavlja Borović.

Branislav Tapušković ukazuje na problem koji se može pojaviti kasnije.

Tomislav Višnjić ocenjuje da je ovakva odluka Tribunala utemeljena u praksi suda u Hagu.

- U slučaju drugostepene, oslobađajuće presude Haradinaju i u još najmanje jednom postupku, optuženi nisu bili prisutni prilikom izricanja presuda - rekao je Višnjić.

I Toma Fila, koji veruje da Šešelju neće biti izrečena "drakonska presuda", kaže da nije prvi put u praksi Tribunala da se optuženi ne pojave u sudnici kada im se izriču presude.

- Ovo je za mene očekivana odluka. Šešelj nije tražio da izađe iz zatvora, što bi sada prisustvovao izricanju presude koja se "piše" već nekoliko godina. Za mene je mnogo delikatnije pitanje šta će se dogoditi u slučaju da se obistini njegovo saznanje da je kazna "drakonska". Problem će se pojaviti ukoliko ga osude na visoku zatvorsku kaznu, kako će se ona sprovesti, da li će ga, kako i kada vlasti u Srbiji uhapsiti. Ipak, ne mogu da verujem da će mu izreći kaznu veću od vremena koje je proveo u pritvoru - zaključuje Tapušković.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.