Izvor: B92, 13.Maj.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Svedok o ubistvima u Voćinu

Hag -- Svedok optužbe Đuro Matovina na suđenju Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom rekao da su "šešeljevci" 1991. počinili masovno ubistvo civila u slavonskom selu Voćin.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. Iz optužnice su, prema sudskom nalogu, radi efikasnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procesa izbrisani navodi o zločinu u Voćinu, ali tužioci o tome izvode dokaze nastojeći da oslikaju obrazac delovanja dobrovoljaca SRS na ratištima.

Svedok Matovina bio je jedan od hrvatskih policajaca koji su u Voćinu u zapadnoj Slavoniji 14. decembra 1991, kako je posvedočio, zatekli tela 45 ubijenih civila, pretežno staraca, hrvatske i mađarske nacionalnosti.

Matovina je rekao da su masakr u Voćinu prethodnog dana pri povlačenju počinili "najekstremniji pripadnici specijalnog voda" lokalnih srpskih snaga zajedno sa "oko 80 'belih orlova', dobrovoljaca iz Srbije i 'šešeljevaca'".

Tužioci su u sudnici pustili snimke na kojima se vide starci ubijeni hladnim oružjem ili hicima iz blizine na ulicama Voćina.

Optuženi Šešelj tvrdio je, međutim, da u ranijim izjavama Tribunalu i u svedočenju na suđenju Slobodanu Miloševiću 2002. godine, Matovina nije nijednom spomenuo "šešeljevce", već je bio izričit da su zločin počinili "beli orlovi".

Šešelj je, međutim, naglasio da se "zločin u Voćinu dogodio i da to niko ne može da ospori".

Svedok Matovina sutra će odgovarati na pitanja Šešelja tokom unakrsnog ispitivanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.