Hadžić izručen Hagu, pred sudijom u ponedeljak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2011, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hadžić izručen Hagu, pred sudijom u ponedeljak

HAG, NOVI SAD, BEOGRAD -

Haški optuženik Goran Hadžić prebačen je oko 16 sati u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu. Pre poletanja u Hag, Hadžić je u Novom Sadu posetio porodicu. Bivši vođa Srba u Hrvatskoj biće izveden pred sudiju u ponedeljak 25. avgusta u 16 časova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Specijalni izveštač Tanjuga iz Haga javlja da su nekoliko minuta posle 16 sati u zgradu pritvora u Sheveningenu ušla dva blindirana automobila, u kojima su se "na blic" videli samo ljudi u maskirnim uniformama.

Tribunal je, potom, potvrdio da je Hadžić "u nadležnosti" Suda.

"Optuženik Goran Hadžić smešten je u pritvorsku jedinicu Tribunala", rekla je Tanjugu portparolka suda Nerma Jelačić.

Za 16.30 sati zakazana je i konferencija za novinare glavnog haškog tužioca Serža Bramerca.

Pred sudijom verovatno u ponedeljak

To znači da će se, zbog vikenda, to verovatno desiti u ponedeljak. Hadžić je poslednji, 161. optuženi, koji će se naći u pritvoru Tribunala.

Po prijemu u pritvor, on će biti podvrgnut lekarskom pregledu, a po proceduri prva 24 sata provešće odvojen od ostalih 37 pritvorenika. Zatim će biti raspoređen u jedno od tri krila pritvora, gde su ostali pritvoreni.

Po pravilima Tribunala, Hadžić će početkom iduće nedelje biti izveden pred sudiju O-Gon Kvona (O-gon Kwon) da bi se izjasnio o krivici po 14 tačaka optužnice koja ga tereti za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu 1991-92.

Hadžić ima pravo da odloži izjašnjavanje o krivici za mesec dana, dok ne imenuje stalnog branioca.

Tribunal je već odredio i pretresno veće za suđenje Hadžiću, u kojem će biti sudije Barton Hol (Burton Hall) sa Bahama, Gij Delvoa (Guy) iz Belgije i Antoan Mindua (Antoine) iz Konga.

Bivši vođa Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić, optužen za zločine nad nesrbima u istočnoj Slavoniji 1991-92, stigao je u Holandiju, specijalnim avionom koji je na aeorodrom u Roterdamu sleteo nešto posle 14.30.

To je javila holandska novinska agencija ANP.

Nakon što je ministarka pravde Srbije Snežana Malović danas oko podne potpisala dokument o izručenju, čime je okončana predviđena pravna procedura, on je specijalniom avionom vlade Srbije oko 12.15. poleteo za Roterdam, odakle će biti prebačen u Sheveningen.

"Time je okončano najteže poglavlje u saradnji Srbije sa Haškim tribunalom", rekla je ministarka pravde na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Malovićka je istakla da je Srbija hapšenjem Hadžića iskazala svoju doslednost i posvećenost poštovanju zakona i principa međuanrodne pravde.

"Za vremne mandata ove vlade uhapšena su trojica najtraženijih begunaca - Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić - što pokazuje posvećenost poštovanju zakona, suočavanju sa prošlošću i pomirenju u regionu", rekla je Malovićka.

Ministarka pravde je naglasila da će država nastaviti saradnju sa Haškim tribunalom dostavljanjem dokumentacije na zahteve tužilaštva i odbrane državljana Srbije.

"Domaće pravosuđe nastaviće da procesuira sve osumnjičene za ratne zločine, a očekujem i da će pravosudni organi država u regionu procesuirati sve svoje osumnjičene, bez obzira koje su nacije", rekla je Malovićka.

Ona je primetila da je potraga za Hadžićem i "ubeđivanje svetskih zvaničnika da država čini sve što može" opterećivalo rad mnogih državnih organa, pa će sada značajni državni kapaciteti moći da se posvete unutrašnjoj stabilnosti države, njenom približavanju EU i još aktivnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U Haškom tribunalu do sada su okončani postupci protiv 125 optužena - 64 su osuđena, 12 ih je oslobođeno. Kazne su do sada izdržala 32 osuđena. Trojica optuženih, među kojima i Slobodan Milošević, umrla su tokom suđenja.

Na izdržavanju kazne u jednoj od oko 15 evropskih zemalja je 25 osuđenih, a na prebacivanje na izdržavanje kazni čekaju njih četvorica.

Tribunal je postupke protiv 13 optuženih ustupio nacionalnim pravosuđima u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. U toku su postupci protiv 37 optuženih.

Posetio majku u Novom Sadu

Haški optuženik Goran Hadžić izveden je iz porodične kuće u Novom Sadu danas oko 11 sati i ponovo uveden u policijsko vozilo kojim će, kako su najavili izvori agencije Beta, biti odvezen na beogradski aerodrom.

Optuženi se u porodičnoj kući zadržao oko jedan sat, a Betini izvori navode da se video sa majkom i kćerkom.

Prema nezvaničnim informacijama, Hadžiću je prethodno omogućeno i da poseti očev grob na Kameničkom groblju u Sremskoj Kamenici.

Pripadnici Žandarmerije blokirali su ulicu u kojoj je porodična kuća Hadžića.

Ministarka pravde Snežana Malović u međuvremenu je potpisala zahtev za izručenje Hadžića Haškom tribunalu čime je završena pravna procedura koja prethodi izručenju optuženih Tribunalu.

Hadžićeva odbrana ranije danas je potpisala izjavu kojom se odriče prava na žalbu na izručenje.

Zato se očekuje da će Hadžić iz Novog Sada biti odvezen na aerodrom, a odatle prebačen u Holandiju kako bi bio izručen Haškom tribunalu.

Optuženog će do aerodroma ispratiti kolona policijskih vozila.

I vanbračna supruga može da poseti Hadžića u Hagu

Vanbračna supruga Gorana Hadžića i dete koje ima sa njom moći će da ga kao i porodica posećuju u pritvoru Haškog tribunala, jer shodno pravilima tog suda, svi koji dobiju odobrenje nadležnih mogu obići pritvorenike u zatvoru u Ševeningenu.

"Goran Hadžić kao i svaki drugi optuženi ima pravo na posete u skladu sa radom pritvorske jedinice. Posete može primati od porodice, prijatelja, konzularnih predstavnika ali i od osoba koje razmatra za postavljanje svog tima odbrane", rekla je portparolka Tribunala Nerma Jelačić.

Prema njenim rečima, posete mogu doći sa "raznih strana", ali prethodno mora da ih odobri Sekretarijat suda, odnosno glavno komandujući u pritvorskoj jedinici.

Porodice i oni koji žele da posete pritvorenika moraju da podnesu zahtev Sekretarijatu suda, a posete se nadziru, ali po pravilu - ne snimaju, ukazala Jelačić.

Ona je napomenula da se poseta ne može izvesti ako optuženi ne želi da vidi osobu koja želi da ga obiđe tako da u najmanju ruku mora da da svoju saglasnost za posetu.

Pitanje je ko će imati pravo na finansijsku pomoć vlade Srbije da ga posećuje, s obzirom na to da ni njegova zakonska porodica, supruga i sin nemaju sredstva za finansiranje troškova puta smeštaja.

Advokat Dragoslav Marinković sa Hadžićevom nevenčanom suprugom i ćerkom

Dan nakon što je uhapšen i smešten u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Beogradu Hadžića su obišli supruga i sin, a danas i nevenčana supruga sa kojom je živeo u vreme sedmogodišenjeg skrivanja i sa kojom ima dete.

Šta Hadžića očekuje u Hagu?

Haški tribunal je spreman da primi Gorana Hadžića i očekuje zvanično obaveštenje iz Beograda o vremenu njegovog prebacivanja, izjavila je danas Tanjugu portparol Tribunala Nerma Jelačić.

Ona nije mogla da precizira kada bi Hadžić mogao da se pojavi pred pretresnim većem suda u Hagu.

"Očekuje se da posle njegovog fizičkog prebacivanja bude zakazana sednica na kojoj će ga pretpretresni sudija Gon Kvon pitati da se izjasni o krivici po tačkama optužnice", napomenula je Jelačić i ukazala da se to može očekivati u prvih dan - dva od njegovog dolaska u Hag.

Pošto stigne u Hag, Hadžića će preuzeti predstavnici Haškog tribunala i smestiti u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu, gde će prvih 24 sata biti odvojen od ostalih pritvorenika dok se ne adaptira na novo okruženje, navela je ona.

Hadžić bi trebalo da bude 38 pritvorenik u Ševeningenu, a društvo će mu praviti Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Vojislav Šešelj, Ante Gotovina i drugi.

Prema pravilima Tribunala, njega će najpre pregledati doktor pritvorske jedinice, a potom će ga predstavnici tog zatvora upoznati sa pravilima života u njemu.

"Takođe će biti poučen o pravilima koja regulišu rad Haškog tribunal i biće mu uručena optužnica koja ga tereti za ratne zločine u Hrvatskoj", navela je Jelačić.

Biće upoznat i sa načinima za pomoć koju može očekivati za postavljanje svoga tima odbrane, dodala je portparolka.

Iako u Hagu nema veće medijske zainteresovanosti za izručenja Hadžića, kad se steknu uslovi za izručenje, on će pod maksimalnim obezbeđenjem stići u zatvor u Sheveningenu.

Zatvorska zgrada u koju će biti smešten sa ostalim pritvorenicima iz bivše Jugoslavije nalazi se u Sheveningenu, delu Haga na samoj obali Severnog mora.

Deo zatvora u Sheveningenu koji kao pritvor koristi Haški sud sastoji se od tri krila, u kojima je trenutno smešteno 37 pritvorenika.

Tu zgradu iz 1919. godine, su tokom okupacije, od 1940, koristile snage nacističke Nemačke, i jedna je od retkih koja nije ruinirana u seriji bombardovanja tokom Drugog svetskog rata.

Pritvorenici najveći deo dana provode u zajedničkim prostorijama, koje uključuju i salu s kompjuterima, biblioteku, ordinaciju, teren za fizičku aktivnost, manju teretanu i neku vrstu kuhinje-trpezarije.

Pušenje dozvoljeno uprkos holandskom zakonu

Zanimljivo je da su posle stupanja na snagu Zakona o zaštiti građana od duvanskog dima u Holandiji, jula 2008., kada su cigarete bile proterane čak i iz čuvenih "kofi šopova" u kojima gosti mogu slobodno da kupe i konzumiraju marihuanu, haški pritvorenici jedno vreme bili izuzeti iz tog zakona.

Na raspolaganju su im i televizor i internet veza, pa mogu da koriste svoj laptop.

Pošto je pritvor pod jurisdikcijom UN, haški optuženici su imali drugačiji tretman od holandskih zatvorenika i mogli su da puše i u svojim ćelijama i u zajedničkim prostorijama.

Od 2009. pušenje je međutim, dozvoljeno samo u praznim ćelijama pretvorenim u prostorije za pušenje, na malim balkonima i u dvorištu zatvora.

U ćelijama, koje se zaključavaju uveče, a otključavaju rano ujutro, pritvorenici u 15 kvadrata imaju krevet, radni sto, ormar, police i umivaonik, a toalet je pregrađen.

Unošenje hrane spolja nije dozvoljeno, ali je dozvoljeno korišćenje lične odeće i predmeta koji ne mogu da ugroze bezbednost pritvorenika.

Pritvorenike svake sedmice obilazi i protojerej SPC iz Roterdama Vojislav Bilbija, koji u Holandiji živi od 1972, a pritvor u Sheveningenu obilazi od početka haških procesa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.