File: Hag ostaje uslov

Izvor: B92, 09.Nov.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Hag ostaje uslov

Brisel -- Srbija čvrsto ispunjava uslove iz SSP, ali puna saradnja sa Haškim tribunalom ostaje osnovni uslov za članstvo u Uniji, poručio je evropski komesar Štefan File.

File je prilikom predstavljanja izveštaja EK naglasio da bi Srbija trebalo da pokaže "konstruktivniji stav" o učešću Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji.

"Mesto Srbije je u EU, vidimo Srbiju kao ključnu zemlju za pomirenje u regionu, vrata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU su otvorena, ali ne bezuslovno: trenutak za reforme se ne sme propustiti", poručio je File.

Govoreći o Kosovu, File je konstatovao da se "značajno" odvija proces decentralizacije, u čemu učetvuje i Euleks, ali da glavni politički izazov ostaje regionalna saradnja.

"Zvaničnici Kosova moraju da ulože veći napor da omoguće Kosovu učešće u regionalnim forumima", rekao je File, i dodao da će Evropska komisija predložiti da uskoro počne dijalog o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

On je rekao da će biti predloženo otvaranje procesa pristupa Kosova programima EU.

U izveštaju Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana konstatuje se da je Srbija slabo napredovala u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i ostale zemlje zapadnog Balkana.
Pogledaj vesti o: Hag,   Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.