FILE: HAG I HADŽIĆ NEDOVOLJNI ZA EU KANDIDATURU

Izvor: Kurir, 22.Jul.2011, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FILE: HAG I HADŽIĆ NEDOVOLJNI ZA EU KANDIDATURU

BRISEL - Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File izjavio je da se Srbija hapšenjem haškog optuženika za ratne zločine Gorana Hadžića primakla dobijanju statusa kandidata i upozorio da mora da preduzme i druge političke reforme i unapredi odnose sa Kosovom.

"Ono o čemu mi raspravljamo jeste da li je puna saradnja sa Haškim tribunalom i hapšenje poslednjeg begunca dovoljno i samo po sebi povlači predlog za dobijanje statusa kandidata. Moj odgovor je apsolutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jasan: 'Ne'", rekao je File za Radio Slobodna Evropa.

Reforme koje Srbija mora da završi deo su Kriterija iz Kopenhagena, seta uputstava koji se bave pitanjima kao što su nezavisnost pravosuđa, sloboda medija i prijateljska poslovna klima, što je neophodno da bi se olakšao ulazak zemlje u EU.

File je rekao da je ubeđen da je Srbija posvećena ovom zadatku. "Loptica je na strani Srbije. Znam da rade sve što je u njihovim mogućnostima. Znam da se ne oslanjaju samo na slanje preostalog begunca u Hag. Znam da razumeju da je ovo mnogo kompleksniji posao".

Posle završetka saradnje sa Hagom i pokretanja unutrašnjih reformi, glavno preostalo nerešeno pitanje je odnos Beograda prema Kosovu.

Postoji nada da bi Beograd i Priština do septembra mogli da se dogovore i oko pitanja električne energije, telekomunikacija, katastarskih knjiga i carinskih pečata i File veruje da bi to moglo da poveća šanse Srbije da u oktobru dobije status kandidata: "Jako sam srećan zbog nekih već postignutih konkretnih rezultata. Srećan sam što vidim da će obični ljudi uskoro osetiti poboljšanje, ali znam da je u pripremi još nekoliko ovakvih stvari i da je dogovor Beograda i Prištine o njima vrlo moguć."

U okviru dijaloga, ipak, još nije otvoreno najosetljivije pitanje, status Kosova, i to je nešto što će uskoro morati da se desi, rekao je File.

"Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez rešenja ovog problema, u to nema nikakve sumnje. Beograd i Priština treba da, uz pomoć Evropske unije, nađu to rešenje", zaključio je File.
Pogledaj vesti o: Goran Hadžić,   Uhapšen Goran Hadžić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.