Brisel da se pozitivno izjasni o kandidaturi

Izvor: S media, 23.Sep.2010, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel da se pozitivno izjasni o kandidaturi

Ambasador Španije u Srbiji Injigo Palasio Espanja ponovio je stav zvaničnog Madrida da su u ovom trenutku ispunjeni svi uslovi da se Brisel pozitivno odredi prema kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, i ukazao da pitanje saradnje Beograda sa Tribunalom u Hag ne bi trebalo da bude prepreka na putu evrointegracija ove zemlje.

„Stav Španije je jasan i odredjen. Mi se zalažemo da Srbija što pre postane članica EU. Ako se o kandidaturi bude razmatralo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u Briselu u oktobru, kao što su tražile mnoge članice Evropske unije, medju njima i Španija, mi se radujemo i očekujemo pozitivan rezultat", rekao je ambasador Espanja u intervjuu za beogradski dnevnik "Politiku".

Španija je prema Espanji, uverena kako Srbija čini sve što je u njenoj moći da uhvati preostale haške begunce.

Espanja je istakao da je najvažnije je da se u oktobru dodje do otvorene i konstruktivne diskusije svih 27 zemalja i da se usvoji najbolja odluka za Srbiju.

Ukoliko bi čekali izveštaj glavnog tužoca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji će biti objavljen u decembru, da bi se dalo mišljenje o kandidaturi Srbije i ako opet zatvorimo vrata daljem procesu evrointegracija, bilo bi jako teško objasniti javnom mnjenju zašto se to dogadja, primetio je Espanja.

Ambasador Španije je ponovio da je njegova država protiv unilateralnosti i da je čvrsto ubedjena da medjunarodno pravo ne dozvoljava jednostranu secesiju dela teritorije jedne države bez saglasnosti te države.

"Zato se toliko zalažemo da hitno otpočne dijalog izmedju Prištine i Beograda koji bi doveo do dogovora prihvatljivog za obe strane", kazao je on.

Ambasador Espanja je naveo kako do sada nije čuo ni od jedne odgovorne ličnosti ni u Briselu ni u prestonicama evropskih država da bi priznanje Kosova moglo da bude postavljeno kao uslov za ulazak Srbije u EU.

"No kako smo ubedjeni u Madridu, za Srbiju će biti jako teško da napreduje u evrointegracijama ako se ne nadje modus vivendi sa Kosovom", rekao je ambasador.

Espanja je dalje kazao kako tekst rezolucije usvojene u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija možda nije ispunio sve želje Srbije ili članica EU, ali je najvažnije da se u Uniji dolazi do rešenja konstruktivnim dijalogom.

"Sad, kada je na pomolu dijalog izmedju Beograda i Prištine, najvažnije je da zadržimo konstruktivan duh kako bismo mogli da dodjemo do dogovora koji svi očekujemo", zaključio je ambasador Espanja.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.