Bramerc u ponedeljak u Beogradu

Izvor: Glas javnosti, 13.Nov.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc u ponedeljak u Beogradu

HAG - Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc posetiće u ponedeljak Beograd, a zatim će saradnju Srbije oceniti u redovnom pisanom izveštaju Savetu bezbednosti UN koji će u Njujork uputiti tokom iduće nedelje.

Bramerc će u srpskoj prestonici razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem.

Među Bramercovim sagovornicima biće i tužilac za ratne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zločine Vladimir Vukčević, zvaničnici operativnih službi i drugi članovi akcionog tima koji traga za preostalim optuženim beguncima - Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

"Tema razgovora biće, pored potrage za Mladićem i Hadžićem, i drugi aspekti saradnje Srbije sa haškim Tužilaštvom: pristup svedocima i arhivama, i dostavljanje dokumenata neophodnih za suđenja u toku", rekao je Bramercov savetnik Frederik Svinen.

  

Pošto u Beogradu dobije poslednje informacije o toku potrage za beguncima, glavni tužilac će se, prema Svinenovim rečima, u Hag vratiti "u utorak ujutro, da dovrši izveštaj" Savetu bezbednosti UN koji će poslati "za dan-dva".

U tom izveštaju koji će usmeno predstaviti početkom decembra u Njujorku, Bramerc će oceniti saradnju Srbije sa Tužilaštvom, pre svega u potrazi za beguncima.

Bramerc je septembra izjavio da nije zadovoljan tom saradnjom, a u oktobarskom susretu sa poslanicima u holandskom parlamentu naznačio je da vlasti Srbije "mogu i moraju učiniti više" radi hapšenja Mladića i Hadžića.

Evropska unija okončanje saradnje Srbije sa Tribunalom postavlja kao uslov za dalje približavanje Srbije prijemu u EU, pošto je nedavno prihvatila da razmotri njenu kandidaturu.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.