Bramerc u Beogradu

Izvor: RTS, 22.Maj.2012, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc u Beogradu

I dalje je vrlo važno da se otkriju oni koji su skrivali haške optuženike, rekao glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc posle sastanka sa Vladimirom Vukčevićem. Samo u tom delu će izveštaj o saradnji Srbije sa tribunalom biti negativan, ističe Bramerc.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je da je i dalje veoma važno da se otkrije ko je skrivao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << haške optuženike, navodeći da će samo u tom segmentu njegov izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom biti negativan.

"Veoma je važno da saznamo da li su ljudi koji su pomagali beguncima dolazili iz javnih službi ili su to bili članovi njihovih porodica", rekao je Bramerc na konferenciji za novinare u Beogradu posle sastanka sa predstavnicima srpskog tužilaštva za ratne zločine.

Bramerc je naveo da je to veoma važno i zbog toga da bi se proverilo da li su njegovi sagovornici iz Srbije u prethodnom periodu bili iskreni kada su govorili o potrazi za haškim beguncima.

Haški tužilac je istakao i da je utvrđivanje činjenica o jatacima haških optuženika nešto preko čega se neće preći tek tako.

Bramerc je napomenuo da ne želi da se stvori utisak da je saradnja Srbije sa Haškim tribunalom loša istakavši da je tužilaštvo veoma zadovoljno time što su svi optuženici uhapšeni, kao i konkretnom saradnjom sa institucijama na čijem su čelu Vladimir Vukčević i Rasim Ljajić.

"Pozitivni aspekti te saradnje, međutim, neće me sprečiti da insistiram na tome da se istraži mreža jataka", rekao je Bramerc koji je danas došao u dvodnevnu posetu Beogradu.

Bramerc je rekao da je priča o jatacima jedan od glavnih razloga njegove današnje posete Beogradu, kao i da je danas dobio neke nove informacije o tome, ali da se nada većem napretku u rasvetljavanju tog pitanja.

Dokazni postupak za nekoliko nedelja

Govoreći o suđenju haškom optuženiku Ratku Mladiću, Bramerc je je rekao da se nada da će pauza nakon uvodnih reči u narednih nekoliko nedelja biti okončana i da će početi iznošenje dokaza tužilaštva.

Bramerc je procenio da će pauza na suđenju Mladiću trajati između šest i osam nedelja, a ne šest meseci koliko je tražila odbrana.

Prema rečima tužioca, jedan broj dokumenata bitnih za suđenje Mladiću zaista nije obelodanjen zbog, kako je naveo, tehničke greške, ali je dodao da se radi o otprilike tri odsto od oko 150.000 dokumenata.

Bramerc je rekao da će odlaganje suđenja Mladiću imati veoma malo uticaja na ukupnu dužinu tog procesa.

Osvrnuvši se na regionalnu saradnju o gonjenju osumnjičenih za ratne zločine, Bramerc je rekao da to i dalje ostaje veliki izazov utoliko pre što će Haški tribunal za nekoliko godina završiti svoj rad nakon čega će predmete preuzeti nacionalna tužilaštva.

Glavni tužilas Haškog tribunala je razgovarao sa predstavnicima Bezbednosno-informativne agencije i Tužilaštva za ratne zločine, a sutra će razgovarati sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem.

Bramerc bi odmah po završetku posete trebalo da uputi Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija redovan polugodišnji izveštaj o saradnji zemalja regiona sa Tribunalom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vukčević razgovara sa Bramercom o Mladićevim jatacima

Izvor: Blic, 22.Maj.2012

Razgovori srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i glavnog haškog tužioca Serža Bramerca počeli su u zgradi Specijalnog suda u Beogradu. Vladimir Vukčević i Serž Bramec razgovaraju o izveštaju Savetu bezbednosti UN..Tema razgovora je redovan šestomesečni izveštaj, koji tužilac...

Nastavak na Blic...

Bramerc se sastao sa Vukčevićem

Izvor: Akter, 22.Maj.2012

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, koji je danas doputovao u Beograd, sastao se sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem u Specijalnom sudu

Nastavak na Akter...

Brammertz se sastao sa srpskim tužiocem za ratne zločine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Maj.2012

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz , koji je danas doputovao u Beograd, sastao se sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem u Specijalnom sudu. Dva tužioca razgovaraju o nastavku suradnje između srpskog i haškog tužilaštva, a posebno o predmetima koji su u...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ko je skrivao haške optuženike

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2012

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc traži da se otkrije ko je skrivao haške optuženike. On je danas saopštio da će samo u tom segmentu njegov izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom biti negativan.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Bramerc: Morate otkriti jatake

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Maj.2012

BEOGRAD - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da je i dalje veoma važno da se otkrije ko je skrivao haške optuženike navodeći da će samo u tom segmentu njegov izvještaj Savjetu bezbjednosti UN o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom biti negativan.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Bramerc: Deo izveštaja o mreži jataka biće negativan

Izvor: Telegraf.rs, 22.Maj.2012

- Želim da budemo sigurni da li su naši sagovornici proteklih godina bili iskreni kada su nam govorili da ne znaju gde su begunci - poručio glavni tužilac Haškog tribunala tokom posete Beogradu

Nastavak na Telegraf.rs...

Nećemo odustati od istrage jataka

Izvor: Danas, 22.Maj.2012

Izveštaj o saradnji Srbije i Haškog tribunala biće pozitivan, osim u delu o istrazi mreže jataka koji su skrivali haške begunce, saopštio je juče u Beogradu glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc i podvukao da je utvrđivanje činjenica o tome nešto preko čega se neće preći olako.

Nastavak na Danas...

Bramerc razgovarao s Ljajićem

Izvor: Kurir, 23.Maj.2012, 10:12

Nisam došao da dajem loše kritike. Zadovaljan sam jer su uhvaćenja poslednja dva begunca, ali mreže jataka neće tek tako proći, rekao je juče glavni tužilac Haškog tribunala..BEOGRAD - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razgovarao je danas u Beogradu sa predsednikom Nacionalnog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.