Bramerc: Deo izveštaja o mreži jataka biće negativan

- Želim da budemo sigurni da li su naši sagovornici proteklih godina bili iskreni kada su nam govorili da ne znaju gde su begunci - poručio glavni tužilac Haškog tribunala tokom posete Beogradu

  • 0

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc kaže da deo njegovog šestomesečnog izveštaja neće biti pozitivan kada je u pitanju istraga mreže jataka koji su skrivali haške begunce. Bramerc se danas sastao sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i predstavnicima BIA, a sutra ga očekuje sastanak sa  sa šefom Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasimom Ljajićem. Bramerc sutra da treba da pošalje svoj izveštaj u Njujork, gde će biti predstavljen Savetu bezbednosti UN 7. juna

- Nisam došao da dajem loše kritike. Zadovaljan sam jer su uhvaćenja poslednja dva begunca prošle godine, kao i redovnom saradnjom sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, ali ova tema (mreže jataka) neće tek tako proći - rekao je Bramerc u Specijalnom sudu u Beogradu.

Bramerc je nakon sastanka sa Vukčevićem rekao da je tokom prethodnog sastanka dobio nove informacije o istrazi jataka, ali da očekuje da će do podnošenja sledećeg izveštaja, za šest meseci, dobiti kvalitetnije podatke. Ukazujući da mreža jataka nema veze sa suđenjem Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, Bramerc je naveo da je vrlo važno da se sazna da li su oni koji su učestvovali u skrivanju haških begunaca ljudi koji dolaze iz javnih službi ili su bili deo porodice.

- Želim da budemo sigurni da li su naši sagovornici proteklih godina bili iskreni kada su nam govorili da ne znaju gde su begunci - istakao je Bramerc.

On je dodao da je sa Vukčevićem razgovarao, osim o mreži jataka, i o predmetima koji su u toku. On je napomenuo da je veoma zadovoljan pristupom dokumentaciji i arhivama, posebno kada su u pitanju suđenja Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

Bramerc  je napomenuo da se pre sastanka sa tužiocem Vukčevićem sastao sa predstavnicima BIA, dok je za sutra planiran njegov susret sa Rasimom Ljajićem. On je najavio da sutra putuje na Brione, gde će biti održan regionalan sastanak tužilaca na kome će biti razmotreno pitanje saradnje.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA