Izvor: B92, 22.Avg.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bonomi vodi pretproces Karadžiću

Hag, Banjaluka -- Britanac Ijan Bonomi postavljen je za pretprocesnog sudiju u postupku protiv Radovana Karadžića, saopštio je Haški tribunal.

Bonomija je postavio sudija Patrik Robinson sa Jamajke, predsedavajući veća kojem je juče postupak protiv Karadžića poverio predsednik Tribunala Fausto Pokar. U pretprocesno veće, pored sudija Bonomija i Robinsona, danas je imenovana i Mišel Pikar, nestalna sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tribunala iz Francuske. To veće može, ali i ne mora, voditi i suđenje Karadziću, o čemu će naknadno odlučiti predsednik suda.

U skladu sa današnjom odlukom, sudija Bonomi vodiće proceduru u kojoj će Karadžić 29. avgusta imati priliku da se izjasni o krivici.

Sudija Bonomi je predsedavajući na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici saoptuženih za zločine na Kosovu 1999, koje se ove sedmice okončava završnim rečima.

Bio je i član sudskog veća na suđenju Slobodanu Miloševiću, kao zamena za preminulog sudiju Ričarda Meja.

Karadžić svedok odbrane Krajišnika

Radovan Karadžić će sigurno svedočiti u procesu protiv Momčila Krajišnika, izjavio je Karadžićev advokat Svetozar Vujačić. On je za banjalučku "Alternativnu televiziju" rekao da će Karadžić prihvatiti da svedoči Krajišniku i da će govoriti istinu.

"Oni su bili saradnici u stvaranju RS i istina koju će Radovan Karadžić izneti apsolutno će ići u korist tvrdnjama Momčila Krajišnika u sudskom postupku koji se protiv njega vodi u Hagu", rekao je Vujačić.

On je naveo da odbrana još nije razmatrala ko bi mogao da svedoči u procesu Karadžić, ali ne isključuje mogućnost da jedan od svedoka bude Krajišnik.

Vujačić kaže da još nije poznato po kakvoj optužnici će biti vođen proces protiv Karadžića. "Najavljena izmenjena optužnica Karadžiću nije dostavljena, niti imamo bilo kakve informacije kada će to uslediti", rekao je Vujačić.

Odbrana traži poništenje presude

Odbrana Momčila Krajišnika zatražila je od žalbenog veća Haškog tribunala da poništi prvostepenu presudu kojom je Krajišnik osuđen na 27 godina zatvora i oslobodi ga, javlja Radio Slobodna Evropa i napominje da su, nasuprot tome, tužioci tražili da kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Tokom rasprave o žalbama obe strane na prvostepenu presudu, Krajišnik, koji se brani sam, uz pomoć uglednog američkog advokata Alana Deršovica, tvrdio je da kao predsednik Skupštine Republike Srpske nikada "nije želeo rat" i da je "učinio sve da dođe do mira". Advokat Deršovic izjavio je i da planira da na svedočenje pozove optuženika Radovana Karadžića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Britanac Bonomi pretprocesni sudija u postupku protiv Karadžića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Avg.2008

Britanac Ijan Bonomi (Iain Bonomy) postavljen je danas za pretprocesnog sudiju u postupku protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, optuzzenog za genocid nad nesrbima u BiH, saopštio je Haški tribunal. Bonom ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Određen pretpretresni sudija za Karadžića

Izvor: Mondo, 22.Avg.2008

Haški tribunal saopštio je u petak da je britanski sudija Jan Bonomi imenovan za pretpretresnog sudiju, pred kojim bi nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovana Karadžića trebalo da se 29. avgusta izjasni o krivici.

Nastavak na Mondo...

Karadžić izlazi pred sudiju Bonomija 29. avgusta

Izvor: Blic, 22.Avg.2008

Novoimenovani pretpretresni sudija u procesu protiv Radovana Karadžića, Britanac Jan Bonomi, potvrdio je danas da će se bivši predsednik Republike Srpske u sledeći petak, 29. avgusta, pred Haškim sudom izjasniti o krivici. Izjašnjavanje će biti održano u Sudnici jedan, s početkom u 14.15 sati,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.